Poverenica u Milanovcu: Učešće žena u javnom životu i odlučivanju je veoma važno

Izvor: MNA Foto: Opština Gornji Milanovac

GORNJI MILANOVAC (MNA) — Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević, razgovarao je danas sa poverenicim za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, sa kojom je prisustvovao i otvaranju izložbe „S motivom na put“.

U saopštenju se navodi da su Kovačević i Janković razgovarali o ulozi žena u raznim životnim sferama, koliko žene učestvuju u odlučivanju i donošenju bitnih odluka.

„Razgovarali smo o dva projekta koja ćemo zajedno raditi i ja sam prezadovoljan što je poverenica Janković odvojila svoje vreme da poseti opštinu Gornji Milanovac. Konstatovali smo da je ovo njena prva poseta od kada je postala poverenik za zaštitu ravnopravnosti“, rekao je Kovačević, dodajući da će u narednom periodu biti češće organizovani sastanci sa poverenicom, prvi sledeći u aprilu, a nakon toga i u maju, sve zbog projekata koje Povereništvo pokreće sa opštinom Gornji Milanovac.

Kada je reč o zaštiti ravnopravnosti na teritoriji opštine Gornji Milanovac i o tome koliko su žene uključene u sam proces odlučivanja Kovačević je rekao da je to za sada na zavidnom nivou, ali da uvek postoji težnja da se to unapredi.

„Moram da apostrofiram da je zamenik predsednika opštine žena, da od 13 članova Opštinskog veća tri su žene, tako da se glas žena čuje u svim opštinskim strukturama. Zakon takođe predviđa i da zastupljenost žena u parlamentu bude 30 odsto, a mi imamo toliko koleginica odbornica. Redovno se sastaju kao Ženska parlamentarna mreža, učestvuju i na nacionalnom nivou u tim projektima. Na nama je da u narednom periodu ohrabrimo žene da se još više uključe u javni život, u proces odlučivanja“, istakao je Kovačević.

Janković je u modernoj galeriji Kulturnog centra otvorila izložbu pod nazivom „S motivom na put“.

Foto: Opština Gornji Milanovac                                 Foto: Opština Gornji Milanovac

Ona je rekla da je veoma važno motivisati mlade da kada odu u inostranstvo da studiraju ili da rade, da se vrate u domovinu.

„Nema ništa važnije od motivacije mladih, da uče, da stvaraju, da idu negde na školovanje, ali da ne zaborave da se vrate u svoju državu kao što imamo primer da vidimo i na ovoj izložbi. Naša mlada fotografkinja, Rusić se vraća iz Firence u mesto svoje bake. To je glavna poruka međugeneracijske solidarnosti i uopšte gradnje mostova“, izjavila je Janković.

Janković je rekla i da ne bi trebalo da imamo uvek negativan odnos prema tome što mladi idu.

„Da, ali kada se ne vraćaju. Ali kada idu na školovanje i kada su u stalnoj vezi sa svojom državom, to je nešto što daje izuzetno dobar rezultat. Ove mlade žene su imale priliku da predstave svoj rad. Gornji Milanovac je uvek tu pored Firence i Beograda, jer je to nešto što šalje poruku čitavoj Srbiji“, navela je Janković.

Prema njenim rečima, najbolje što za mlade može da se učini jeste da im se ne prikazuje slika bezperspektivnosti.

„Ipak smo patrijarhalno društvo. Naravno, izmenjeni su načini ponašanja, postajemo sve više zrelije i savremenije društvo koje na drugačiji način gleda na ulogu žene, ali to nije dovoljno jer taj viševekovni patrijarhat inhibira i stvara ženi unutrašnje prepreke. Mnoge od njih vrlo predano rade, ali se ne osećaju dovoljno sigurno da izađu u javni život“, istakla je Janković.

Janković je rekla da kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti svakodnevno daje preporuke i lokalnim samoupravama da postupe prema istim za unapređenje ravnopravnosti ili u slučajevima izvršene diskriminacije taj diskriminatorni akt eliminišu iz javnog ili pravnog života.

Janković je istakla da je opština Gornji Milanovac u potpunosti postupila prema datim preporukama.