Otvoren 41.Sajam turizma u Beogradu

Pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“, u Beogradu je počeo 41. Sajam turizma. To je jedna

Pod sloganom „Leto je bliže nego što mislite“, u Beogradu je počeo 41. Sajam turizma. To je jedna od najpopularnijih sajamskih manifestacija koju svake godine obiđe više od 60.000 ljudi. Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić kaže da je Srbija u 2018. ostvarila 1,5 milijardi dolara čistog deviznog priliva od turizma, a da je za ovu godinu postavljen cilj od 1,7 milijardi dolara. Na štandu Turističke organizacije regije Zapadne Srbije prvi put učesvuju Turističke organizacije Čačka i Dragačeva, ali ii opštine Gornji Milanovac.

Na otvaranju sajma, na kome je Bugarska zemlja partner Srbije, ministar Ljajić je rekao da je 2018. bila rekordno uspešna turistička godina i da je taj rezultata postignut zahvaljujući velikom radu i trudu ogromnog broja ljudi. Ljajić je naglasio da je devizni priliv od turizma u 2018.iznosio 1,5 milijardi dolara, te da je taj rezultat ostvaren dve godine ranije nego što je planirano Strategijom razvoja turizma.

 

„To je i najveća vrednost. Nismo pesimistično prognozirali kada smo radili Strategiju. Taj rezultat je postignut time što je turizam prepoznat ne samo kao zabava i rekreacija, nego ga države prepoznaju kao idustriju koja doprinosi ekonomskom oporavku zemlje“, kaže Ljajić.

 

Dodao je prilikom otvaranja sajma, da rezultati postignuti u turizmu u Srbiji nisu slučajnost, te da smo prvi put u prošloj godini imali izjednačen broj stranih i domaćih turista. Planovi za ovu godinu su, prema Ljajićevim rečima, vrlo optimistični, „između 3,6 i 3,7 miliona gostiju, od čega dva miliona stranih turista“, rekao je Ljajić i naveo da su postavljeni ciljevi vrlo realistični i dostižni.

 

„Nećemo stati na ovome, planovi za ovu godinu su vrlo optimistični između 3,6 i 3,7 miliona gostiju, od čega 1,9 miliona i dostizanje cifre od dva miliona stranih turista“, rekao je Ljajić i naveo da su postavljeni ciljevi vrlo realistični i dostižni.

 

Srbija, naglasio je, mora da prati savremene trendove u turizmu i navike turista na globalnom nivou, i da ide u korak sa tim navikama, da agencije da imaju veći broj manjih odmora, takozvane vikend odmore, a treća velika promena, naveo je ministar, kojoj treba da se Srbija prilagodi i da joj ide u susret jesu velike tehnološke promene i digitalizacija. „Želimo da sajam doprinose rastu globalnog turističkog prometa i u regionu i da učesnici ostvare važne kontakte za budućnost“, rekao je Ljajić na otvaranju sajama koji će trajati do 24. februara.

Ministarka turizma Bugarske Nikolina Angelkova rekla je da je turizam velika šansa za poslovnu saradnju među zemljama i za razvoj ekonomije.

 

„Bugarska i Srbija su prijatelji, strateški partneri, hvala Vladi Srbije na posvećenosti unapređenju zajedničkog turističkog proizvoda i njegovoj promociji. Turizam je ključ ekonomije Bugarske koju je prošle godine, posetilo 9,3 miliona turista. Nastavićemo da unapređujemo dalju saradnju u oblasti turizma, kako bismo zajedničkim snagama kreirali balkansku regiju kao primamljivu destinaciju za turiste“, istakla je Angelkova.

 

U Hali 4 predstavlja se domaći turizam, koji je poslednjih godina sve popularniji kod domaćih turista, kako zbog sve bolje ponude tako i zbog vaučera Vlade Republike Srbije u vrednosti od 5.000 dinara. U istoj hali predstavlja se Turistička regija Zapadne Srbije na kojoj učestvuju i grad Čačak i turističke organizacije Dragačeva, Gornjeg Milanovca i Zlatibora.