Opozicija bojkotuje Skupštinu i u Milanovcu

Na prvoj sednici milanovačke Skupštine opštine u ovoj godini, doneto je sedam odluka uglavnom proceduralnog karaktera. Odbornici opozicije,

Na prvoj sednici milanovačke Skupštine opštine u ovoj godini, doneto je sedam odluka uglavnom proceduralnog karaktera. Odbornici opozicije, osim Boška Milovanovića iz Bolje Srbije, nisu došli na zasedanje. Kako je za Telemark izjavila odbornica Kristina Milošević, ona i stranački kolega bojkotuju sednice u skladu sa politikom „Saveza za Srbiju“. Predsednik skupštine, Lazar Nikolić, takav potez smatra iracionalnim.

Novi statut opštine, izmene odluke o snabdevanju toplotnom energijom i novi raspored rada zaposlenih u Domu zdravlja, milanovačka Skupština razmatrala je bez opozicije. Odbornici sa liste Rusi Srbije iz udruženja Mladi Milanovca, i deo odbornika koji su stali uz bivšeg socijalistu Milisava Mirkovića, nisu došli na sednicu. Dešavalo se i ranije da većina njih odsustvuje, ali sada ih u tome okuplja isti razlog: bojkot svih parlamenata u Srbiji gde vlast imaju SNS i SPS.

Sednica SO

„Znamo da je problem oko institucija to što ne postoji nikakvo demokratsko uređenje, mi nemamo dijalog. Mi imamo sednice skupštine, a to i Vi vidite, gde odbornici samo sede, klimaju glavom, dižu ruku na tačke dnevnog reda i to je to. Ne postoje konstruktivni predlozi,“ iznosi dodatne razloge za bojkot odbornica Kristina Milošević sa liste Rusi Srbije.

Predsednik milanovačke skupštine opštine, Lazar Nikolić iz SPS-a, kaže za Telemark da je ova država zasnovana na demokratskim principima i da su sednice skupština mesto za predloge, razmenu ideja i dijalog svih političkih činilaca, pa stoga bojkot opozicije smatra iracionalnom odlukom.

Kristina Milosevic Lazar Nikolic 02

„Odbornici iz opozicionih redova stranke Rusa Srbije nisu nas dokumentovano obavestili, već smo imali te informacije nezvanično, iz javnog života,“ odgovorio je Nikolić na pitanje da li su ga odbornici u u bojkotu službeno obavestili da će odsustvovati sa sednica.

Za Kristinu Milošević demokratski dijalog je sve samo ne ono što se odvija u milanovačkom parlamentarnom životu. Smatra da je komunikacija u skupštini odavno obesmišljena pa je zato bespotrebno Nikolića formalo obaveštavati o odsustvima i bojkotu.

„Koje god pitanje, krituku, savet da se uputi, on to prebacuje na ličnu osnovu, tako da niti ima odgovora na pitanja koja postavljam, niti treba da postoji dijalog ukoliko je nemoguće ustanoviti to kao dvosmernu ulicu,“ objašnjava Milošević.

Bosko Milovanovic
Jedini odbornik, koji je povodom novog Statuta, navodnih nespojivosti funkcija odbornika, legitimnosti imenovanja rukovodilaca u javnim preduzećima i ustanovama, polemisao sa koalicionom većinom, bio je Boško Milovanović iz Bolje Srbije. Iako Milovanovićeva stranka na republičkom nivou podržava aktuelnu vlast i sarađuje sa SNS-om, u Milanovcu nastupaju kao oštri kritičari poteza lokalne samouprave. Još je nejasno da li podržavaju opoziciju okupljenu u Savez za Srbiju i kako se određuju prema protestima „1 od 5 miliona“ koji se i u Milanovcu održavaju. O tome će se, kako saznajemo, izjasniti iduće sedmice.

Miloš Mijatović