Milanovac: digitalizacija Ginekologije počela i pre roka, ali fale novi računari

Iako je u porodilištima Srbije podnošenje zahteva za roditeljski dodatak elektronskim putem moguće obaviti od početka februara, milanovačka

Iako je u porodilištima Srbije podnošenje zahteva za roditeljski dodatak elektronskim putem moguće obaviti od početka februara, milanovačka Bolnica ovakvu praksu uvela je još u oktobru prošle godine. Prema rečima glavne sestre ginekološkog odeljenja, Slavice Dragićević, roditelji ne moraju više da gube vreme na šalterima prikupljajući odgovarajuću dokumentaciju, već medicinsko osoblje sve obavi s nekoliko klikova odmah po rođenju deteta. Ipak, efikasniji rad otežava im manjak računara i česti kvarovi na postojećim.

Od početka februara, roditelji u svim porodilištima Srbije mogu da podnesu zahtev za dečiji dodatak elektronskim putem odmah po dolasku novorođenčeta na svet. U milanovačkom ginekološko-akušerskom odeljenju, ova praksa je zaživela još u oktobru. Na isti način omogućeni su i upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijava prebivališta i zahtev za zdravstveno osiguranje.

Slavica sestra 02

„Mi smo do sada prijavili 46 beba, koliko je i rođeno ove godine. Još toliko smo prijavili prošle godine, od kako smo krenuli u ovu priču,“ podseća Dragićević.

„To su odgovorni dokumenti i ako se pogreši uvek može da se uputi primedba. Za sada su sve porodilje prihvatile, što znači da je zaživelo i nadamo se da će i u buduće ići u najboljem redu,“ rekao je načelnik milanovačkog ginekološkog odeljenja, dr Dragan Perišić.

Slavica sestra Dragan Perisic

„Imali smo mi tu neke edukacije za koje ne mogu da kažem da su bile nekog širokog spektra. Najviše se oslanjamo na matičnu službu naše opštine,“ dodaje Slavica.

Proces prijave i unos podataka obavljaju zaposleni u porodilištu, a potvrdu o uspešno obavljenom postupku i sva uputstva za dalje korake, roditelji dobijaju putem mejla i sms poruka. Na taj način građani štede i vreme i novac, izbegavajući čekanje na šalterima, ali zato zaposleni u Bolnici imaju dodatan posao bez uvođenja novog kadra.

ginekologija 01

„Mi radimo dvojnu dokumentaciju, i papirološku i elektronsku. Još nije izbačena papirologija jer da je samo elektronski bilo bi sigurno bolje i efikasnije,“ ističe Perišić.
„Ono što nama otežava uslove to je raspoloživost računara koji su često i u kvaru i ono što se često događa, a to je da roditelji nemaju uvek korektnu dokumentaciju. Dešava se da su im istekle lične karte ili da ih uopšte nemaju. Onda smo prinuđeni da moramo da utvrđujemo identitet majke,“ objašnjava Slavica.

Elektronski unos podataka deteta je deo projekta Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu naziva „Bebo, dobrodošla na svet“. Posete na ginekološkom i na ostalim odeljenjima milanovačke opšte bolnice, od početka prošle sedmice, zabranjene su zbog učestale pojave gripa sve dok nadležna zdravstvena institucija javno ne proglasi prestanak epidemiološke situacije.

Bojana Smiljanić