Potpisan ugovor za treći međunarodni aerodrom u Srbiji – Lađevci u funkciji od 28.juna

KRALJEVO (MNA) – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je u Kraljevu Ugovor o nenovčanom ulogu

KRALJEVO (MNA) – Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je u Kraljevu Ugovor o nenovčanom ulogu Republike Srbije u privredno društvo „Aerodromi Srbije“ radi povećanja osnovnog kapitala tog društva, čime se omogućava da Srbija, posle niškog i beogradskog, dobije treći međunarodni aerodrom.

Potpisivanjem ugovora kojim država preduzeću „Aerodromi Srbije“ prenosi imovinu vrednu 1.180.000.000 dinara, uključujući između ostalog pristanišnu zgradu i platformu, stvaraju se uslovi za funkcionisanje ovog aerodroma kao mešovitog, civilno-vojnog.

KRALJEVO-UGOVOR-MIHAJLOVIC-22022019-MGSI-01

Vlada Srbije će u ovaj aerodrom uložiti i dodatnih oko 8.500.000 miliona evra za osposobljavanje poletno-sletne staze, opremanja aerodroma, obuke i zapošljavanje oko 50 ljudi i druge troškove neophodne za funkcionisanje aerodroma.

Realizacijom ovih ulaganja, planirano je da Aerodrom „Morava“ od 28. juna 2019. bude spreman za prihvat putnika i robe, a do tada se planira i završetak procesa sertifikacije za međunarodni avio-saobraćaj.

Aerodrom u Lađevcima inicijalno će moći da primi avione tipa ATR-72 i B-737, da bi kasnije, nakon dogradnje i proširenja piste i staza za voženje, mogao da primi sve vazduhoplove bez ograničenja, uključujući i B-747.

Potpredsednica Vlade je ugovor potpisala sa direktorom „Aerodroma Srbije“ Zoranom Pavlovićem, koji je u Kraljevu, sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom, potpisao i Ugovor o zajedničkom korišćenju manevarskih površina, zone aerodroma za zajedničko korišćenje, tj. piste i staza za voženje (tzv. taksi staza).

 

Izvor: MNA