Održana godišnja Skupština Udruženja pčelara „Čačak“

Na Agronomskom fakultetu održana je godišnja skupština Udruženja pčelara „Čačak“. Nakon skupštine organizovano je stručno predavanje o prednostima

Na Agronomskom fakultetu održana je godišnja skupština Udruženja pčelara „Čačak“. Nakon skupštine organizovano je stručno predavanje o prednostima i manama kontejnerskog pčelarenja u cilju edukacije pčelara, članova ovog Udruženja.


Redovna godišnja skupština Udruženja pčelara „Čačak“ bila je prilika da se sumiraju prošlogodišnji rezultati i prinosi, koliko je postignuto na unapređenju pčelarstva na teritoriji našeg grada ali i da se usvoje planovi za naredni period.
Pčelari na području Čačka zabeležili su prošle godine osrednji prinos bagremovog meda, suncokretovog nešto bolji, dok sa livadske paše skoro da nije bilo prinosa. Za razliku od 2016.i 2017 godine koje su, prema rečima predsednika ovog udruženja, bile godine u kojima mnogi pčelari nisu vrsali med, 2018.je bila znatno rodnija.

 

„2018.godina je bila bolja od dve prethodne joj godine za pčelare našeg kraja. Jedino na livadskoj paši skoro da nije bilo prinosa jer smo imali veoma dug sušni period tokom leta u godini za nama“, rekao je predsednik Udruženja pčelara „Čačak“ prof.dr Svetomir Stamenković.

 

Sada je period kada pčelari nemaju puno posla, uglavnom se obilaze pčele a toplije vreme prilika je da se proveri količina hrane u košnicama, iako su prema Stamenkovićevim rečima, dobri i iskusni pčelari na vreme prihranili pčele.
Ono sa čime se pčelari već više od deceniju bore, je falsifikovani med koji se pojavio na tržištu. Hemija je toliko napredovala da čak i stručnjaci za med često nisu u stanju da prepoznaju falsifikat od originala. Lažni med ima skoro istovetan izgleda, konzistenciju i ukus kao domaći. Međutim, profesor Stamenković navodi da je med sa našeg područja prepoznatljiv i ima svoje tržište.

 

„Kvalitetan med sa našeg područja ima tržište, može da se proda. Cena je samo diskutabilna jer mislim da je u ovom momentu niska za ovako kvalitetan med koji čačanski pčelari proizvode. Nadam se kada bude završen naš Centar za otkup, skladištenje i pakovanje meda, da ćemo imati direktan izvoz i da će cena biti znatno viša“, zaklučio je profesor Stamenković.

 

Na dnevnom redu skupštine našlo se 11 tačaka, a nakon toga održano je i predavanja na temu prednosti i mana kontejnerskog pčelarenja. Udruženje pčelara „Čačak“ osnovano je davne 1865.doine i broji 154 člana sa 5780 pčelinjih zajednica. Plan je uvećanje broja članova, pčelinjih zajednica i proizvoda.