Bojkot opozicije i u Lučanima, Skupština usvojila budžet za pola sata!

LUČANI — Bojkot opozicije obeležio je današnju sednicu Skupštine  opštine Lučani. Kako je saopšteno iz GG „Jedan tim“,

LUČANI — Bojkot opozicije obeležio je današnju sednicu Skupštine  opštine Lučani. Kako je saopšteno iz GG „Jedan tim“, na taj način pridružili su se  stavovima i zahtevima koji se mogu čuti na protestnim okupljanjima. Ispunjavanje zahteva građana uključenih u proteste jedan je od razloga bojkota „Saveza za Srbiju“ u Lučanima, a ova grupacija aktuelnu vlast optužila je i za vraćanje jednopartijskog sistema i urušavanje svih insitucija. Bez njihovog prisustva, odbornici vladajuće većine za svega pola sata završili su skupštinsko zasedanje, na kome je usvojen budžet opštine Lučani za tekuću godinu, koji je projektovan na iznos od 847 miliona dinara.

Dolović: Budžet realan i investicioni

-Budžet je realno planiran i ima investicioni karakter.  Za investiciona ulaganja je opredeljeno oko 200 miliona dinara, što je gotovo 23% budžeta. Investicije se pre svega odnose na izgradnju putne infrastrukture, vodovodne i kanalizacione mreže na području opštine. Pored toga, u planu je i završetak kapitalnih projekata kao što su Sportska hala u Lučanima, kompletna vodovodna i kanalizaciona mreža u naseljima Guča i Lučani, izmeštanje zelene pijace u Lučanima i izgradnja Sportskog centra u Guči, objašnjava predsednik Opštine, Milivoje Dolović. Prema njegovim rečima, u budžetu je 14 miliona planirano za izradu projektno-tehničko dokumentacije, za poljoprivredu je izdvojeno 29 miliona, što predstavlja uvećanje u odnosu na prošlu godinu za 11 miliona dinara. Planirani budžetski deficit od 23 miliona dinara biće, kako je napomenuo Dolović, pokriven prošlogodišnjim suficitom.

Odbornici Skupštine opštine doneli su i odluku o ekonomskoj ceni boravka dece Predškolskoj ustanovi „Naša radost“, kojom je predviđeno da smeštaj u jaslenoj grupi poskupi za 40 dinara, dok je u predškolskoj smeštaj poskupeo za 20 dinara. Roditelji će za smeštaj dece u jaslicama u buduće izdvajati 4260 dinara mesečno, dok je cena predškolskog smeštaja 2550 dinara. Zbog isteka mandata, dužnosti direktora Doma zdravlja Lučani razrešena je Gordana Gašović, a za v.d. direktora je imenovana Danica Stefanović. Iz istog razloga, dužnosti direktora JKP „Komunalac Lučani“ razrešen je Obrad Stevanović, a za v.d direktora je imenovan Miloš Bošković.

Stambolić: Žao mi je što je opozicija izabrala bojkot, ali to je njihovo pravo

Povodom bojkota skupštinskih zasedanja od strane opozicije, predsednica Skupštine, Vesna Stambolić, izjavila je da joj je žao zbog takvog poteza, ali da je to njihovog pravo:

-To neće smetati da Skupština radi u punom kapacitetu, poručila je Stambolić.

Saopštenje GG „Jedan tim“

Osnovni problem u funkcionisanju aktuelne vlasti je što se iz dana u dan državne institucije uništavaju, pa se danas može postaviti pitanje da li one uopšte postoje. Iza svih odluka stoji jedan čovek, i eventualno nekoliko njegovih slepih poslušnika, pa smo došli u situaciju da se o najvažnijim državnim pitanjima raspravlja kao da se radi o ličnoj imovini jednog pojedinca. Ali, naša organizacija se posvetila lokalnoj politici pa ćemo ovaj naš potez pokušati da obrazložimo i na taj način. Naša opština se još uvek nije oporavila od decembarskih „izbora“. Zahvaljujući ogromnom broju zloupotreba koje su se dogodile u vrlo kratkom periodu, naša opština je i do danas vrlo česta tema brojnih medija koji pokušavaju da istraže sve sporne situacije koje su se dogodile. Posledica tako organizovanih „izbora“ su i njihovi rezultati. Dakle apsolutna nadmoć jedne partije. Ali naravno da se oni ni tu ne zaustavljaju. Uprkos velikoj brojčanoj nadmoći u pogledu broja odbornika i sramnom poslovniku koji predviđa svakom odborniku po 1 (i slovima jedan) minut za diskusiju, ta velika većina nije mogla da istrpi ni taj minut već je na prvoj sednici Skupštine neprekidno prekidala izlaganja naših odbornika i vređala ih na razne načine. To su sve pokazatelji da su svi činioci demokratskih načela odavno pogaženi i da jedino što preostaje je vaninstitucionalna borba, odnosno ulični protesti.

Saopštenje „Saveza za Srbiju“

Razlog našeg bojkota je:

1. Vraćanje Skupštine u jednopartijski sistem (sve komisije su jednopartijske, svi nosioci vlasti i direktori javnih preduzeća i ustanova iz jedne partije. Direktori javnih preduzeća umesto na javnim konkursima se postavljaju VD poslušnici vladajućeg režima)

2. Urušavanje svih institucija sistema u samovolji jedne političke stranke.

3. Prihvatili smo zahteve inicijative građana sa protesta i kao odgovorni ljudi smo podržali inicijativu.

Prva sednica je pokazala veliku netrpeljivost pozicije prema opoziciji kršenjem poslovnika o radu čime se nastavlja represija od strane vladajuće većine. Nastavljamo našu vaninstitucionalnu borbu punim kapacitetom”