I u Čačku moguća elektronska provera poreza na imovinu

Uvid u svoje poreske obaveze i sva dugovanja sa kamatama za nepokretnosti u celoj Srbiji, i naši sugrađani

Uvid u svoje poreske obaveze i sva dugovanja sa kamatama za nepokretnosti u celoj Srbiji, i naši sugrađani od skoro mogu videti na jedinstvenom internet portalu, zahvaljujući umrežavanju svih lokalnih samouprava u jedan sistem. Ova novina je prevashodno značajna za obveznike koji imaju nepokretnosti van Čačka, kao i za pravna lica, koja su od 1. januara u obavezi da na ovaj način podnose poreske prijave. Postupak za pristup ovom sistemu, kažu u gradskoj upravi, je jednostavan i brz.

Screenshot_9

Oni sa elektronski sertifikovanim potpisom već mogu pristupiti sajtu, ostali se lokalnoj poreskoj administraciji obraćaju sa zahtevom za formiranje korisničkog naloga i šifru, koji predaju lično, a procedura je jednostavna i traje kratko
— Obavezan je lični dolazak poreskih obveznika, daje se lična karta na uvid i za desetak minuta izdajemo korisnički nalog i šifru. Za 24 sata on može pristupiti internet portalu, uneti podatke i odmah imati uvid u svoju poresku karticu bez dolaska na šalter. Tu su mu prikazana apsolutno sva dugovanja i poreske obaveze dospele na taj dan bez obzira na kojoj teritoriji se nalazi — objašnjava Andrija Nedić, poreski inspektor.
Ovaj sistem posebno je značajan za naše sugrađane koji imaju nekretnine u drugim gradovima i opštinama, jer na jednom mestu mogu pogledati svoju poresku karticu, što do sada nisu bili u mogućnosti dolazeći na šalter.
Fizička lica mogu da se opredele da li žele ovaj vid usluge, dok je za pravna ona obavezana.
– Od 1. januara 2019. godine sva pravna lica moraju na ovaj način da podnose poreske prijave, što im je olakšavajuća okolnost, s obzirom na to da su u obavezi da svake godine podnose poresku prijavu – objašnjava redić.