U novoj zgradi Biblioteke ,,Vladislav Petković Dis“ otvorena tradicionalna izložba ,,Štampana reč: 1999 – 2018″

Sva izdanja objavljena prethodne godine u Čačku i okolini, kao i retrospektiva najboljih izdanja u prethodnih 20 godina,

Sva izdanja objavljena prethodne godine u Čačku i okolini, kao i retrospektiva najboljih izdanja u prethodnih 20 godina, našla su se pred publikom na tradicionalnoj izložbi čačanskog izdavaštva ,,Štampana reč“, koja je otvorena u galerijskom prostoru nove zgrade Biblioteke ,,Vladislav Petković Dis“. Autorke izložbe, na kojoj je predstavljeno 246 publikacija objavljenih prošle godine i 20 plakata prethodnih izložbi, jesu bibliotekari Zavičajnog odeljenja Olivera Nedeljković, Tijana Bežanić i Tamara Janković.

,,Svojom izdavačkom delatnošću izdvajaju se ,,Pčelica“, izdavačka kuća Gradac, ,,Legenda“. Ustanove kulture takođe imaju veoma razvijenu i kvalitetnu izdavačku produkciju, prosvetne ustanove, ali i mnogobrojni pojedinci.“ –  rekla je jedna od autora izložbe Olivera Nedeljković.  

Screenshot_3

Čačanska biblioteka jedna je od prvih u zemlji koja je osmislila koncept promovisanja zavičajnog izdavaštva. Ovo je prvi takav program organizovan u novoj zgradi Biblioteke, koja bi uskoro trebalo da bude zvanično otvorena.

Građani mogu pozajmljivati i vraćati knjige sa Odeljenja za odrasle, Dečjeg i Naučnog odeljenje u novoj zgradi, dok Zavičajno odeljenje još uvek nije premešteno –  prema rečima direktora ove ustanove Bogdana Trifunovića.

Screenshot_4

Kao i prethodnih godina, manifestacija ,,Štampana reč“ upotpunjena je priznanjima. Nagradu ,,Danica Marković“ za izdavački poduhvat 2018. godine žiri je dodelio Emiliji Višnjić za publikaciju ,,Dođoše i ostaviše trag“, a nagradu ,,Isailo A. Petrović“ za najbolje likovno-grafičko rešenje dobio je Vuk Vidor, koji je dizajnirao katalog ,,Limited“ za 29. Memorijal Nadežde Petrović.

Screenshot_6