Manifestacije kao što je „Indeks“ na kojoj se prezentuju univerziteti, fakulteti, akademije i visoke škole u Srbiji, umnogome pomažu mladom čoveku koji ima želju da se informiše ili možda dilemu šta da upiše. Ono što je ohrabrujuće je to što je ovogodišnju manifestaciju, 15.po redu, posetio veliki broj budućih brucoša.

Na štandovima u Domu kulture predstavile su se 42 visoke škole i fakulteti, među kojima su učenike završnih razreda srednjih škola svojim studijskim programom upoznali i veoma cenjeni čačanski Agronomski i Fakultet tehničkih nauka kao i Visoka škola tehničkih strukovinih studija.

Fakultet pedagoških nauka u Užicu koji upisuje veliki broj čačanskih srednjoškolaca organizuje i besplatnu pripremnu nastavu za prijemni ispit a uvodi i nove smerove.

Na fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj banji postoji dualno obrazovanje, a svršeni studenti posao pronalaze najkasnije za 5 meseci od diplomiranja.

Prilikom izbora zanimanja trebalo bi pratiti potrebe tržišta, odnosno koja su suficitarna a koja deficitarna zanimanja. S obzirom da sve više ljudi pronalazi poslove u IT sektoru, Fakultet pedagoških nauka u Jagodini uveo je i smer informatiku, tako da svršeni studenti dobijaju diplomu učitelja i profesora informatike.

Organizatori i ovog, 15. „Indeksa“ su TOČ u saradnji sa Školskom upravom, čačanskim srednjim školama i Nacionalnom službom za zapošljavanje, a otvorio ga je pomoćnik gradonačelnika Vladan Milić.

Sudeći po ovogodišnjoj posećenosti svojevrsnog sajma obrazovanja i programima koji su bili predstavljenji, „Indeks 2019“ je bio vrlo uspešan, sa naglaskom da je važno izvršiti dobar izbor ali i pripremiti se za tržišnu utakmicu. Svi fakulteti, univerzitet, akademije i visoke škole, učesnici sajma, poručili su da su, pored fakultetske diplome, za buduće zaposlenje neophodne i veštine, komunikacija, poznavanje engleskog jezika kao i informatička pismenost.