Milanovac: Dvodnevna obuka za početnike u poslovanju

„Sve je veće interesovanje mladih za pokretanje sopstvenog biznisa, i deset godina od uvođenja finansijskih mera države za

„Sve je veće interesovanje mladih za pokretanje sopstvenog biznisa, i deset godina od uvođenja finansijskih mera države za podsticaje novim firmama, već možemo reći da od svih opština u dva okruga, sa najviše novih uspešnih primera može da se pohvali grad Čačak.“ Ovo je zaključak Slavice Ćosović iz Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Moravičkog i Raškog upravnog okruga. U Milanovcu su predavači Agencije danas startovali sa dvodnevnom obukom za početnike u biznisu.

Kako da pravilno osnuju firmu, konkurišu za kredite i bespovratna sredstva iz državnih fondova i snađu se na tržištu, Milanovčanima mlađe generacije i početnicima u biznisu, u velikoj sali lokalne samouprave govorili su predavači iz Agencije za prostorni i ekonomski razvoj dva okruga, Moravičkog i Raškog. Programi mera resornih ministarstava Srbije, za pomoć novim privrednicima pri sakupljanju novca za startna ulaganja traju već deset godina.

AGENCIJA 04

„Neko to pokuša odmah posle srednje škole, neko posle fakulteta, neko posle par godina provedenih na čekanju u NSZ, pa kad jednostavno vide da ne mogu da se zaposle, onda pokreću sopstveni biznis. Mnogi konkurišu, bez obzira kojih su godina, kada shvate da je vreme da ožive ili naslede neki porodični posao,“ rekla je za Telemark Slavica Ćosović iz Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Moravičkog i Raškog upravnog okruga.

AGENCIJA 02

Početnici u sopstvenom poslu, preko podsticajnih mera ministarstva privrede i državnog Fonda za razvoj, mogu da računaju na kredite sa rokom otplate do 5 godina ili bespovratna sredstva od 400 hiljada do 6 miliona dinara. U domaćoj ekonomiji stepen rizika po uspeh u poslovanju je veliki, ali prema rečima Ćosovićeve, razlika između onih koji ostanu u poslu i onih koji se ne snađu ili ugase, polako preteže na pozitivnu stranu.

„Interesovanje mladih za početnički biznis svake godine je sve veće, mogu da vam kažem, zato što je situacija sa zapošljavanjem takva kakva jeste. Mladi se odlučuju na taj korak iz raznih razloga: žele da rade ono što vole, gde žele, da izaberu ljude s kim žele da rade, vreme kad žele da rade. Već ima vrlo uspešnih mladih firmi na teritoriji ova dva okruga, a iz mog istkustva gledano, u tome prednjače ljudi sa teritorije grada Čačka,“ ocenila je Ćosović.

AGENCIJA 01

Tokom dva dana obuke u Milanovcu privrednici početnici, srednjoškolci i studenti pohađaju predavanja i radionicu o osnovama kreiranja biznis plana, uče o teoriji rada i radnih odnosa, o registraciji privrednih subjekata, potencijalnim izvorima finansiranja, ekonomskim osnovama preduzetništva, ulozi i sprezi javnog i privatnog sektora i principima funkcionisanja državnih organa na koje mogu da se oslone. Dobijaju trajni sertifikat o odslušanoj obuci, koji može da bude presudan u odlučivanju komisije za raspodelu novca i dobijanje subvencija kod NSZ na konkursima za samozapošljavanje.

Miloš Mijatović