Uručena oprema za sakupljanje sekundarnih sirovina čačanskim Romima

Vladan Matović jedan je od 15 roma kojima je danas uručena oprema za sakupljanje sekundarnih sirovina, u okviru

Vladan Matović jedan je od 15 roma kojima je danas uručena oprema za sakupljanje sekundarnih sirovina, u okviru projekta ,,Smanjenje siromaštva kroz mogućnosti samozapošljavanja u cilju pristupanja Srbije Evropskoj uniji”. Projekat finansira Švedska agencija za međunarodni razvoj I saradnju SIDA, a u našem kraju sprovodi organizacija HELP iz Kraljeva. Vladan se ovim poslom bavi gotovo čitavog života, od čega izdržava i svoje unuke, a kako kaže, oprema će mu pomoći da dodatno dopuni kućni budžet, u kome je jedini siguran priliv novac od socijalne pomoći.

,,Ovo mi je od velike pomoći. Mora da se radi. Sekundarne sirovine sada skupljaju i Romi i ,,neromi“, pa je dobit malo manja, ali može da se preživi.“  – rekao je Vladan.

Screenshot_2

Cilj projekta je smanjenje siromaštva i uključivanje marginalizovanih, manjinskih i drugih ugroženih grupa stanovništva u socio–ekonomski život.  Ukupna vrednost investicije za Čačak od oktobra 2017. do septembra 2020. godine iznosi više od 64.000 evra, a grad učestvuje sa oko 20 odsto, odnosno 12.360 evra.

,,Romi sekundarne sirovine sakupljaju uglavnom van područja koje pokriva ,,Komunalac“ i na taj način pomažu uklanjanje divljih deponija. Danas su dobili alat za sečenje i rastavljanje metalnih konstrukcija i obojenih metala.“  – istakao je Dragomir Spasić, šef organizacije HELP iz Kraljeva.  

Screenshot_4

Koordinator za romska pitanja Grada Čačka Miroslav Mitrović naglasio je značaj pomoći romskoj zajednici, jer poboljšanje standarda I kvaliteta njihovog života ne zavisi od visine socijalne pomoći, već od zapošljivosti. – Kada vi zaposlite čoveka on može da konkuriše za stan, ima zdravstveno osiguranje. Pošto se Romi teško zapošljavaju kod privatnika država mora omogućiti afirmativnim merama to zapošljavanje. – rekao je on.