Novi roman Miće Milovanovića ,,Delirijum“ promovisan u novoj zgradi čačanske Biblioteke

Novi roman istaknutog čačanskog pisca Miće Milovanovića ,,Delirijum“ predstavljen je u novoj zgradi Biblioteke ,,Vladislav Petković Dis“, u

Novi roman istaknutog čačanskog pisca Miće Milovanovića ,,Delirijum“ predstavljen je u novoj zgradi Biblioteke ,,Vladislav Petković Dis“, u okviru programa promocije zavičajnog izdavaštva ,,Štampana reč“. Ovo je 14 njegova knjiga, a Mića je već godinama najčitaniji domaći pisac na pozajmnom odeljenju za odrasle Gradske biblioteke.

Screenshot_5

Zlehuda stvarnost 90-tih godina, koja traje do danas, našla je svoj umetnički izraz u romanu Delirijum. Ovaj put, umesto realistične proze, Mića se opredelio za satiru, i u svojim poznim godinama, na jedan novi način pristupio oblikovanju književnog dela i izrazu svog neupitnog talenta i pripovedačke majstorije.

,,Tu mašta pisca nije morala mnogo da se angažuje, jer život je išao ispred imaginacije. Sve ono što je srpski narod doživljavao poslednjih 25 godina koje sam ja omeđio, između Berlinskog zida i velike poplave, ravno je golgoti.“– rekao je pisac.

Screenshot_8

 

 

Podnaslov – Saga o mladosti izgubljenoj u vrtlogu istorije –  upućuje na sadržinu romana koja prati uzroke poniranja mladih generacija u defetizam,  porok i beg. Prema piščevim rečima, rešenje je revitalizaciji stubova društva – porodice i škole.

,,Pre svega, ovde se radi o generaciji koja je svoju mladost izgubila. Neki su stradali na ratištima, neki su morali da beže iz ove zemlje. Oni su bili žrtva jednog opakog vremena. Ko nije uspeo da pobegne ostao je ovde da tavori, dok su drugi sa ratišta vraćeni u limenim kovčezima“ – naglasio je Milovanović.

Screenshot_9

Mića Milovanović rođen je 1940. godine u Rači kragujevačkoj. Završio je Filološki fakultet u Beogradu. Za svojih 14 romana do sada je dobio sedam književnih nagrada, od kojih je poslednje prestižno Međunarodno književno priznanje ,,Srebrni vitez“ za roman ,,Molitva za oca Prohora“.