Novim digitalnim sistemom lokalne poreske administracije građanima omogućen stalni uvid u stanje poreza na imovinu

„Uspeli smo da za sedam meseci završimo izuzetno složenu reformu koja je omogućila da na jednom mestu imamo

Uspeli smo da za sedam meseci završimo izuzetno složenu reformu koja je omogućila da na jednom mestu imamo sve baze lokalnih poreskih administracija“, rekla je Brnabić na promociji tog informacionog sistema u Beogradu kojoj su prisustvovali i predstavnici svih lokalnih poreskih administracija iz Srbije.

Kako je objasnila, novim sistemom građanima je omogućeno da imaju stalni uvid u stanje poreza na imovinu i da bez čekanja na šalterima i gubljenja vremena preko interneta podnesu prijavu za utvrđivanje tog poreza, ali i da ga plate elektronski.

Taj sistem je, prema njenim rečima, značajan i za ljude u dijaspori koji će bilo gde iz sveta moći da plate porez.

„Za privredu je ovo elektronska usluga najvišeg kvaliteta“, istakla je Brnabić i dodala da će manje ljudi u kompanijama da se bavi administracijom, a više osnovnim delatnostima, čime će moći da povećaju konkurentnost. Jedinstven informacioni sistem je, kako je navela, značajan i za državu jer će na jednom mestu, što do sada nije bio slučaj, imati sve podatke lokalnih poreskih administracija, tako da će država moći da pomogne lokalnim samoupravama savetima kako da bolje naplate poreze, kao i prati kako se odvija naplata poreza.

„Ovaj sistem će pozitivno uticati na povoljno poslovno okruženje ali i na plasman Srbije na Duing biznis listi Svetske banke“, rekla je ona i dodala da će indirektno doneti više investicija, radnih mesta i više novih kompanija.