Knjiga političkog zatvorenika i sveštenika Save Bankovića ,,U predvorju pakla“ promovisana u čačanskom Domu kulture

Knjiga sveštenika Save Bankovića ,,U predvorju pakla“ – biblija je političkih komunističkih zatvorenika, rekao je dr Srđan Cvetković,

Knjiga sveštenika Save Bankovića ,,U predvorju pakla“ – biblija je političkih komunističkih zatvorenika, rekao je dr Srđan Cvetković, stručni saradnik  na Institutu za savremenu istoriju. Reč je o svedočanstvu jednog pravog disidenta i jeretika jednog vremena, koji ni posle dvadeset godina robije zbog svojih ideja nije podlegao pritiscima, već je nastavio da se bori za slobodu i demokratiju.

 

,,On je zbog objavljivanja knjiga, letopisa, borbe za slobodu misli, zbog verbalnog delikta, po drugi put dospeo na robiju 70-tih godina. Ponovo je došao u isti zatvor, u kom je bio i prvi put kada je osuđen, i tamo nastavio  da se bori. Više od decenije proveo je u samici“ – naglasio je Cvetković.

Na tribini održanoj u čačanskom Domu kulture povodom promocije knjige pre svega bilo je reči o jednom vremenu u kom se zbog slobodnog mišljenja stradalo. Pitanje na koje naša savremena kultura još uvek nije dala odgovor jeste: Ko treba da bude uzor? – Oni koji su bili na pozicijama moći, ili slobodni, principijelni pojedinci koji nisu provodili nasilje i represiju.

,,I primer Save Bankovića i ova knjiga značajni su za suočavanje sa jendim totalitarnim režimom koji smo živeli pola veka.“ – rekao je istoričar Goran Davidović.

Pored Gorana Davidovića i Srđana Cvetkovića, na tribini su učestvovali Leon Kojen, Antonije Đurić i Ljiljana Pekić, a organizator je Udruženje IRMOS.

U toku vaskršnjeg posta ovo udruženje realizovaće predavanje Arhimandrita Timoteja, igumana manastira Vaznesenje i oca Gojka Perovića, rektora Bogoslovije na Cetinju.

Screenshot_1

Screenshot_3

Screenshot_2