Profesor Vladimir Majstorović dobitnik priznanja “Najbolji nastavnik bivše Jugolavije“

  Profesor Prehrambeno ugostiteljske škole u Čačku, Vladimir Majstorović dobitnik je titule “Najbolji nastavnik bivše Jugolavije“ koja mu

 

Profesor Prehrambeno ugostiteljske škole u Čačku, Vladimir Majstorović dobitnik je titule “Najbolji nastavnik bivše Jugolavije“ koja mu je uručena u Skoplju 2 marta 2019. godine na svečanoj konferenciji i dodeli priznanja. Nagradi je predhodio javni konkurs raspisan za sve učitelje nastavnike i profesore na teritoriji bivše Jugoslavije. Podsetimo profesoru Majstoroviću ovo nije prva nagrada. Za izuzetno zalaganje i značajna postignuća na polju obrazovanja i radu sa učenicima profesor Vladimir Majstorović je proglašen za Mentora godine, priznanja “Čarobnjak prosvete“, dobitnik je nagrade “Najbolji edukatori Srbije“, te brojnih nagradnih studijskih putovanja u zemlji i inostranstvu.
“Pored nagrade za najboljeg edukatora nastavnika Srbije, za mene je ova međunarodna nagrada najboljeg nastavnika bivše Jugoslavije izuzetno draga, s obzirom da sam je dobio od kolega iz zemlje i iz regiona, ističe profesor Majstorović. To su kolege koji su u svojim zemljama proglašeni za najboljim, dobitnici su brojnih nacionalnih i međunarodnih priznanja, tako da mi je iz tih razloga posebna. Naravno svečanoj dodeli nagrade, predhodio je javni konkurs koji je bio raspisan za sve učitelje, nastavnike i profesore, koji rade u osnovnim i srednjim školama u ovih šest zemalja, a koji je bio objavljen prošle godine, gde su morali da se ispunine odgovarajući kriterijumi kako bi pojedinici bili proglašeni za najbolje“, naglašava profesor Majstorović“.Organizator ove međunarodne konferencije “Svet obrazovanja briše granice“ je Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije (ANN_EX_YU), formirana od visokokvalitetnih lidera obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da menjaju sliku obrazovanja u ovom delu sveta. Velikom željom, entuzijazmom i srcem, dve najbolje učiteljice, finaliskinje najveće svetske nagrade za obrazovanje Global teacher prize, Željana Radojičić Lukić i Vesela Vese Bogdanović, uspele su da okupe najbolje nastavnike u regionu i da udruže najjaču energiju obrazovanja u jednu veliku reku obrazovnih promena. Ta lavina odabranih ljudi će osnažena novim članovima nastaviti svoj put kroz 6 država bivše Jugoslavije ujedinjujući oko sebe ljude koji veruju da  „Jedna knjiga  jedna olovka, jedno dete i jedan nastavnik mogu da promene svet“.

Prva međunarodna konferencija Asocijacije najboljih nastavnika bivše Jugoslavije, održana je 1. i 2.  Marta 2019. godine u Skoplju. Prvog dana učesnici su obišli školu OOU „Dimitar Miladinov“ u Skoplju gde su imali priliku da se upoznaju sa formalnim obrazovanjem u Makedoniji.  Nastavak je bio u Kulturnom centru –sa predavanjima i radionicama kojeg su vodile profesor doktor Suzana Kirandžiska i Željana Radojičić Lukić.
Drugi dan Konferencije počeo je plenarnim delom, obraćanjem profesora doktora Kirila Barbareeva, profesora doktora Suzane Kirandžiske, Ksenije Makazlieve Trajčeve – troje ambasadora Asocijacije ANN_EX_YU i Željane Radojičić Lukić, jednog od osnivača Asocijacije. Potom su usledila motivaciona predavanja na teme: Entuzijazam u obrazovanju, prednost ili mana; Dostupnost primera dobre nastavničke prakse, inspiracija ili zamka; Liderstvo u obrazovanju u službi afirmacije nastavničke profesije i Prednosti umrežavanja nastavnika u budućnosti. Nakon ovih zanimljivih predavanja,  protokolom predviđeno, bila je dodela titula. Konferenciji su prisustvovali nastavnici koji su  ispunili kriterijume za titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije, punopravni članovi ove Asocijacije i drugi nastavnici sa svih prostora regiona.