Predavanje na temu ,,Bezbednost dece na internetu“ održano u OŠ ,,Dr Dragiša Mišović“ u Čačku

Centar za stručno usavršavanje u Čačku organizuje niz predavanja na temu ,,Bezbednost dece na internetu“ namenjenih roditeljima, nastavnicima

Centar za stručno usavršavanje u Čačku organizuje niz predavanja na temu ,,Bezbednost dece na internetu“ namenjenih roditeljima, nastavnicima i deci.

Prema zvaničnim podacima svako treće dete doživi neku vrstu neprijatnosti na internetu, što nameće obavezu edukacije, kako dece, tako i roditelja, o opasnostima sajber prostora i kako ih izbeći. Na predavanju održanom za učenike OŠ ,,Dr Dragiša Mišović“ o ovome je govorila edukator na temu bezbednosti dece na internetu Katarina Jonev.

Deca na internetu mogu biti direktno ugrožena, izložena neadekvatnom sadržaju, biti žrtve verbalnog i seksualnog nasilja, a problem je i sve veći broj dece zavisne od interneta i igrica. Kako bi se rizici umanjili, prema Katarininim rečima, važno je da roditelji i nastavnici učestvuju i utiču na načine korišćenja interneta i društvenih mreža kod najmlađih.

,,Nasilje na internetu je u porastu zato što deca misle da ona ne mogu biti kriva, da imaju pravo da kažu šta hoće, da imaju pravo ne samo da nekome upropaste dan, već ostave ozbiljne psihičke tragove, Osnaživanje veze roditelj-dete ključno je kako bi se oni usmerili na to šta je dozvoljeno, a šta nedozvoljeno ponašanje na internetu.“ – rekla je Jonev.

Screenshot_2

Screenshot_3