Milanovac: Krivične prijave protiv nemarnih vlasnika pasa

Milanovačka lokalna samouprava počeće da podnosi krivične prijave protiv onih koji su svoje pse napustili i prepustili ulici, najavio

Milanovačka lokalna samouprava počeće da podnosi krivične prijave protiv onih koji su svoje pse napustili i prepustili ulici, najavio je danas predsednik ove opštine Dejan Kovačević. Ranije pooštrenim merama dokazivanja štete nanete ujedima pasa lutalica, opština je smanjila izdatke za nadoknade sa oko milion dinara za dva meseca u proseku, na sadašanjih oko 325 hiljada.

Milanovačko opštinsko Veće danas je prihvatilo da se, po izveštaju Komisije za utvrđivanje nadoknada zbog napada pasa lutalica, oštećenima u decembru prošle i januaru ove godine iz lokalne kase isplati 324 hiljade i 400 dinara. Za to vreme u Komisji su primili 16 opravdanih zahteva i doneli rešenja o isplati 200 hiljada za povrede i 122 hiljade dinara odštete za uginuće stoke usled ujeda i povreda.

VECE 03

„Imali smo već dva sastanka u NALED-u o tome kao ćemo to u budućnosti novim zakonskim rešnjeima da uredimo na nivou cele Srbije, jer se ne radi samo o lokalnom problemu. Ja sam iskreno zadovoljan postignutim rezultatima i merama koje smo ovde već preduzeli, a u nadležnosti su samouprave. Jer u istom periodu ranije znate da je i oko 900, čak milion dinara moralo da ode u istu namenu,“ rekao je za Telemark predsednik opštine, Dejan Kovačević.

VECE 02

Do ovog smanjenja u odnosu na slične periode prethodnih godina, došlo je zbog poštrenih kriterijuma za utvrđivanje i dokazivanje povreda i uginuća, koji su u međuvremenu stupili na snagu. Samim tim predupređene su zloupotrebe u vidu lažnih ili isceniranih napada. Pravi napadi, međutim, uglavnom su posledica nemara ljudi. Štetu uglavnom nanose odrasli psi koji se iznenda pojavljuju na ulicama pošto neodgovorni vlasnici prestanu o njima da se staraju.

Mi ćemo u narednom periodu podnositi krivične prijave protiv svakoga ko bude svog psa pustio i ostavio na ulici, a mi utvrdimo ko je vlasnik. Zakonska je obaveza da pas bude čipovan i mi ćemo sa inspekcijskim službama, sa državnim organima naći način kako da pronađemo vlasnike. Apelujem na sugrađane da pse u svom vlasništvu ne prepuštaju ulici, jer nama najveća pretnja dolazi od napuštenih vlasničkih pasa koji nisu adekvatno tretirani,“ istakao je Kovačević.

DSCI5782 02

Poslednji prijavljen slučaj napada pasa lutalica evidentiran je u dvorištu Ekonomsko-trgovačke škole, u petak, kada je nepoznati pas napao maloletno dete i naneo mu, na sreću, lakše povrede po ruci. Hvatanje i zbrinjavanje ovih životinja za 2019. godinu povereno je ekipama čačanskog Javnog komunalnog preduzeća „Komunalac“. One su do sada u Milanovcu uhvatile ukupno 67 pasa lutalica, što je opštinu koštalo 330 hiljada dinara.

Miloš Mijatović