Dani Izraela u Milanovcu

Povodom „Dana Izraela“ u Srbiji, u holu Doma kulture u Milanovcu, otvorene su izložbe „Pisma Hilde Dajč“ i

Povodom „Dana Izraela“ u Srbiji, u holu Doma kulture u Milanovcu, otvorene su izložbe „Pisma Hilde Dajč“ i „Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“. Manifestacija će trajati do 14. marta, a posetioci će još moći da pogledaju i projekcije izraelskih nagrađivanih filmova. Kako je za Telemark izjavila zamenica ambasadora Izraela, Dženi Sedov, osim u oblasti kulture, potencijal za saradnju dve države postoji i u ekonomskom domenu, kako bi u Milanovac došli novi investitori i kako bi se unapredio rad izraelskih firmi koje tu već posluju.

Otvaranjem izložbi „Bauhaus – zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ i „Pisma Hilde Dajč“, u holu milanovačkog Doma kulture, počeli su „Dani Izraela“ u ovom gradu. Posetioci će se upoznatu s nekim od najznačajnijih građevina i arhitekturom izraelskog grada Tel Aviva, kao i sudbinom Jevreja stradalih širom okupirane Evrope koju Hilda opisuje u svojim pismima. Poslednje dane života provela je upravo u Srbiji – u logoru Staro Sajmište.

04

“Govori o nečemu što je jako teško objasniti deci koja o tome danas uče, a to je Holokaust. Kroz ovu izložbu i pisma Hilde Dajč oni najlakše mogu da shvate taj period Holokausta i šta su prošli Jevreji u Srbiji, “ izjavila je za Telemark zamenica ambasadora Izraela, Dženi Sedov.

„Ovih dana biće prikazani nagrađeni izraelski filmovi. U ponedeljak projekcija je u 20 sati, a ostalim danima u 18,“ najavio je direktor milanovačkog Kulturnog Centra, Dragan Arsić.

DANI IZRAELA

Ideja ambasade Izraela je da kroz putujuće izložbe i filmske projekcije upozna druge sredine i gradove pored Beograda sa izraelskom istorijom, arhitekturom i načinom života. Kako je izjavila Sedov saradnju sa milanovačkom opštinom planiraju da prošire i na druge oblasti.

„Prvi deo je ekonomska saradnja, a to je da se dovedu nove firme, ali i da se poboljša rad postojećih firmi, jer, kako znamo, u Milanovcu postoje firme u koje su uložena izraelska sredstva i sa kojima izraelske firme sarađuju. Poznati smo po programima u domenu poljoprivrede, pre svega poljoprivredne tehnologije i edukacije, kao i informacionih tehnologija. Ono što nam je zajedničko jeste da i Srbija stremi u tom pravcu i po toj osnovi možemo sarađivati,“ istakla je Sedov.

05

„Kao gosti ambasade Izraela milanovačka lokalna samouprava biće pozvana u aprilu da nam se prezentuju određeni projekti, a na kojima ćemo mi svakako učestvovati ako budemo imali ikakve šanse da konkurišemo za neka sredstva. Njihovo ulaganje u srpsku privredu je oko dve milijarde eura godišnje,“ ističe zamenica predsednika milanovačke opštine, Jadranka Dostanić.

„Ono što mi pokušavamo je da prvo kroz kulturu dovedemo što više ljudi u Gornji Milanovac kako bi privukli neke buduće investitore,“ dodao je Arsić.

02

Manifestacija „Dani Izraela“, koja se po drugi put realizuje u Milanovcu, trajaće do 14. marta. Autor izložbe „Pisma Hilde Dajč“ je čuveni strip crtač i ilustrator Aleksandar Zograf, a postavku od 26 fotografija „Bauhaus i zgrade međunarodnog stila u Tel Avivu“ priredili su Miha Gros i dizajner Zaron Levi. Izraelska Ambasada za tri godine promovisala je svoju zemlju u 15 gradova Srbije. Izložbenu postavku i izraelski filmski program u Milanovcu uređuje Boban Stefanović.

Bojana Smiljanić