Đorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade

Izvor: MNA Foto: MNA, Youtube

ČAČAK (MNA) – Ovogodišnji dobitnik Disove nagrade za 2019. godinu je novosadski pesnik Đorđo Sladoje za celokupno pesničko stvaralaštvo.

U obrazloženju žirija za dodelu Disove nagrade se navodi da Sladoje ima do sada ukupno 22 veoma uspele i visoko ocenjene knjige, što ga svrstava u red najostvarenijih savremenih srpskih pesnika prepoznatljivoga glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu.

„Taj glas je skeptičan, obeležen iskustvom rata, izbeglištva, poraza, osećanja obeskorenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom; dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Verovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao ‘petočinke“ – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi“, nabodi se u odluci.

Sladoje je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu.

Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu.

U vreme rata u Bosni i Hercegovini izbegao je sa porodicom u Vrbas, gde je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa Trag do 2007. godine.

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada.

O njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

Povodom nagrade „Žička Hrisovulja“ Biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva organizovala je razgovor o Sladojevoj poeziji i 2008. godine objavila zbornik radova sa toga skupa pod naslovom Đorđo Sladoje, pesnik.

Na književnoj manifestaciji „Pjesnička riječ na izvoru Pive“ održan je simpozijum kritike o poeziji Đorđa Sladoja, a Kulturni centar u Plužinama i novosadski izdavač „Orfeus“ objavili su 2016. godine zbornik radova sa pomenutog simpozijuma kritike o njgovoj poeziji pod naslovom Silazak u samoću.

Živi i radi u Novom Sadu.

Sladoju će nagrada biti uručena 31. maja, na završnoj svečanosti u Čačku.

pevac_u_magli_vv

Manifestacija „Disovo proleće“ se u Čačku održava u kontinuitetu od 1964. godine.

„Disovo proleće“ nosi ime poznatog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa, koji je rođen u selu Zablaće.

Pored glavne nagrade za životno delo, „Disovo proleće“ podstiče i stvaralaštvo mladih, pa svake godine nagrađuje najbolji rukopis za neobjavljenu zbirku pesama autora starosti do 31 godine (nagrada Mladi Dis).

Pored toga, Biblioteka svake godine nagrađuje prozne radove učenika na teritoriji Moravičkog okruga, sa temama koje se tiču Disa i njegovog stvaralaštva, kao i esej o Disovoj poeziji iz pera studenata, mladih književnih kritičara i stvaralaca i drugih.

 

Đorđo Sladoje

PISMO MAJCI

Viđam ih na izletu
U krčmi i dućanu
U dobrotvornom društvu
Na jutarnjoj molitvi
I u večernjoj šetnji

Mada skrivaju kandže
Uvlače rogove
Kopita i očnjake
Sve sam ih prepoznao —

One jednooke
Troglave iskežene
Zarasle u dlaku
I bodljikavo perje
Što su mi uz vrisku
U snove uskakali

Sad cvile utvare
Jecaju sablasti
I cvrče čudovišta
U jezercima slova
Kao u vrču
One vračare iz djetinjstva —

Sve sam ih majčice prepoznao