Milanovac: Najzad prva grupna putovanja preko novog Ferijalnog kluba

Čitavih godinu dana bilo je potrebno da novi milanovački Ferijalni klub formalno dobije mesto u svom Savezu, prevaziđe

Čitavih godinu dana bilo je potrebno da novi milanovački Ferijalni klub formalno dobije mesto u svom Savezu, prevaziđe brojne administrativne prepreke i registracije kako bi od ovog leta članovi konačno mogli da krenu na prva putovanja. Održali su drugu izbornu skupštinu na kojoj je Vesna Cvetić izabrana za predsednicu. Posle prve godine osnivačkog mandata na mestu predsednika, Radoš Gačić ostaje u Klubu kao organizator i savetnik. Prva grupna putovanja spremaju za Budimpeštu i Ulicinj.

Prva putovanja sa članskom kartom novog Ferijalnog kluba za Milanovčane počinju u grupnim turama za Budimpeštu i Sent Andreju tokom maja i juna. Priliku da letuju uz dobar popust na ulcinjskoj Velikoj plaži imaće u julu i avgustu. Srpska procedura usklađivanja propisa, statuta i registracija oduzela im je celih godinu dana od osnivanja do formalnog početka rada. Prioritet im je da sada obezbede adekvatan prostor za kancelarije.

FERIJALCI

„Sama ta procedura i papirologija je jedna nažalost mučna stvar i dugotrajna. Gomila usklađivanja, zakoni, statuti, čuda, računi… Ali uspeli smo za ovih goidnu dana da završimo taj deo posla i da se konstituišemo. Postali smo jedan klub koji ima pred sobom finu priču i na sreću već preko 60 registrovanih članova,“ rekao je za Telemark dosadašnji predsednik Ferijlanog kluba u Milanovcu, Radoš Gačić.

FERIJLACI 08
U lokalnim turama spremaju izlete i pešačenja Ždreban-Bakrač-Vrhovi Treske, marš Ravna Gora–Divčibare–Tometno polje i trasom Igmanskog marša. Arhitekte izrađuju projekat uređenja izletišta Ždreban, čime su korak bliže jednom od osnovnih ciljeva sa prvog okupljanja u martu prošle godine – da Ždreban postane trajno uređen prostor za sve Milanovčane i turiste, i mesto gde će priređivati uzvratne posete ferijlanim klubovima iz drugih gradova.

„Mi svi znamo, i ja sam to odavno shvatio, da ništa oko toga ne može preko noći, da je to mukotrpan, spor, dugotrajan posao. Ali bar se krenulo od neke nule, konačno gore imamo prilično definisanu situaciju (kod imovinsko-pravnih odnosa)* i možemo nesmetano da izradimo projekat generalnog uređenja Ždrebana,“ istakao je Gačić.

FERIJLACI 02

Članske karte i otvoren put ka destinacijama širom sveta uz povoljne cene dobio je prvi krug učlanjenih. Nove legitimacije podeliće pošto budu izrađene u Beogradu, sedištu Ferijalnog saveza Srbije. Biće u stalnoj sprezi sa Crvenim krstom, udruženjem GM OPTIMIST, ljudima iz rege festivala Natural Mistik, Rezervnim vojnim starešinama, planinarskom službom, lovcima i planinarima. Novi predsednik milanovačkih Ferijalaca od sada je dosadašnja sekretarka Vesna Cvetić, a pomagaće joj Marija Jevremović.

*prim. aut.

Miloš Mijatović