Todorović: „Sloboda“ da se pisano izjasni da nije zagađivač, DOSTA JE VIŠE!

ČAČAK (MNA) – Gradonačelnik Čačak Milun Todorović, izjavio je danas da je od kompanije „Sloboda“ zatraženo da pisanim

ČAČAK (MNA) – Gradonačelnik Čačak Milun Todorović, izjavio je danas da je od kompanije „Sloboda“ zatraženo da pisanim putem dostave informaciju da li su zagađivači Zapadne Morave ili ne.

Todorović je novinarima rekao da je od direktora „Slobode“ Zorana Stefanovića, telefonskim putem dobio uveravanja da ta kompanija nije zagađivač.

„Krajnje je vreme da konačno dobijemo i pisanim putem od menadženta ‘Sloboda’ potvrdu da nisu zagađivači. Uz svo uvažavanje njihovih usmenih izjava i svih laboratorijskih referenci nakon brojnih analiza, neka nam daju sve to na papiru, a onda državni organi neka izađu sa informacijom ko je zagađivač Morave“, naglasio je Todroović.

Prema njegovim rečima, grad mora i ima obavezu da zaštiti svoje građane, ko god da je u pitanju.

On je podsetio da brojne urgencije kod raznih inspekcija, ali i kod Ministarstva odbrane.

„Mislim da će mnogi koji politiku grade na zagađenju Morave i Lupnjače biti veoma iznenađeni“, zaključio je Todorović.

U reci Zapadna Morava u ponedeljka su ponovo uočene masne mrlje.

Tokom 2017. zabeleženo je šest slučajeva zagađenja reke, prošle 12, a od početka ove godine tri.

Prošle godine u javnosti se podigla velika prašina povodom zagađenja reka Lupnica i Zapadna Morava, a krajem avgustu doneta je bila i odluka o zabrani kupanja na gradskom kupalištu.

Voda je uzorkovana od strane Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Čačku, a na teren su izlazili vodni inspektor iz Raške, inspektor za zaštitu životne sredine industrijskih postrojenja iz Užica i šef sanitarne inspekcije u Čačku.

Reka Lupnjača prolazi kroz krug kompanije „Sloboda“, a kontrolu su proveli i inspektori Ministarstva odbrane.

Tada je utvrđeno da „Sloboda“ nije zagađivač, međutim načelnik Moravičkog upravnog okruga Slobodan Jolović je početkom novembra izjavio je da je upravo „Sloboda zagađivač“.

Izvor: MNA

Foto: Telemark