Organizovan Dan otvorenih vrata u Domu slepih u Čačku

Dan otvorenih vrata u Domu slepih u Čačku prilika je da se korisnici Doma druže i predstave zainteresovanima

Dan otvorenih vrata u Domu slepih u Čačku prilika je da se korisnici Doma druže i predstave zainteresovanima njihove svakodnevne prakse i probleme sa kojima se suočavaju. Ivana je jedna od slepih osoba, u Čačku poznata kao ,,devojka sa štapom“, koja se samostalno kreće gradom, ali joj nedostatak zvučnih semafora otežava šetnje.

,,Prve tri godine rada na rehabilitaciji u Čačku imao je zvučni semafor kod Pošte, kod Crkve i Ulici Bate Jankovića. Od ta tri više ni jedan nije u funkciji, a meni bi mnogo značilo za dalje osamostaljivanje.“ – objasnila je Ivana Veličković.

Screenshot_1

Lazar Filipović ruši predrasude o slabovidima i dokazuje da hendikep ne mora da bude smetnja vrhunskim sportskim rezultatima. Iako sa dva i po posto vida,  on je Zaslužni sportista Republike Srbije, sa više osvojenih medalja na Evropskim i Svetskim prvenstvima u paratriatlonu. Trenutno se sprema za učešće na Paraolimpijskim igrama u Tokiju.

,,Mislim da je naš život uzbudljiv jer nismo u prilici da normalne aktivnosti obavljamo lako, već moramo da se dovijamo i da tražimo kreativna rešenja kako bismo te aktivnosti što uspešnije obavili.“ – rekao je Lazar.  

Screenshot_2

Jovana Pejoska, sekretar Međuopštinske organizacije slepih i jedna od kreatora projekta Dan otvorenih vrata, smatra da su predrasude o slepima nešto što značajno ometa njihovo normalno funkcionisanje u društvu. Stoga je ove godine štampan i Bonton – priručnik za videće o pristupu slepim osobama.

,,Postoji ta predrasuda da slepe osobe ne mogu da završe školu ili neki zanat, da ne mogu da se osposobe za neko radno mesto. To je egzistencijalni problem koji tišti sve osobe sa invaliditetom.“ – istakla je ona.

Screenshot_4

Na teritoriji Moravičkog okruga trenutno je evidentirano 298 slepih.  Pored pešačkih staza i zvučnih semafora, potrebno je obezbediti bolji pristup obrazovnom materijalu za slepe i slabovide u svim školama.