Održan deveti protest ,,1 od 5 miliona“ u Čačku

Nešto manje od 1000 građana, prema proceni novinara, i večeras je izrazilo svoje nezadovoljstvo protestom pod sloganom ,,1

Nešto manje od 1000 građana, prema proceni novinara, i večeras je izrazilo svoje nezadovoljstvo protestom pod sloganom ,,1 od 5 miliona“. Na platou ispred spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću bio je postavljen štand gde su Čačani mogli da potpišu Sporazum sa narodom, dokument na kom su istaknuti glavni zahtevi demonstranata: sloboda medija, pošteni izbori i demokratizacija društva. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, član Saveza za Srbiju, poručio je da opštine i gradovi mogu da budu uspešni samo ako samostalno i demokratski donose odluke.

Screenshot_1

,,Imamo dovoljno novca na računu, iako nam Vučić godišnje otme četiri miliona evra. Bez obzira na to napredujemo kako treba. Meni je žao što drugi gradonačelnici o tome ne govore ni reči, oni se plaše za svoje organizacije, plaše se za svoju sudbinu. Došlo je vreme da se oslobodimo.“ – izjavio je Zelenović.

Nakon obraćanja govornika okupljeni su krenuli sa platoa kod spomenika vojvodi Stepi Stepanoviću istoimenom ulicom,zatim ulicom Svetog Save i preko Amidžine nazad u Ulicu Kneza Miloša do Glavne pošte, uz zvižduke i zadržavanje ispred gradskog odbora Srpske napredne stranke. Marko Stepanović, voditelj i autor kultne emisije Mentalno razgibavanje, kaže da protesti, suprotno nekim navodima, ne jenjavaju.

Screenshot_3

,,Svi smo mi u istom sosu, koji treba da bude skuvan, a kusa ga samo određeni broj ljudi. Ono što mi treba da uradimo je da kažemo da nećemo u tome da učestvujemo, da stojimo na sopstvenim nogama, prave kičme.“ – rekao je Stepanović.

Primetno je da na protestima prednjači populacija srednje generacije u odnosu na mlade ljude. Student prava Lazar Paunović ističe da među mladma ,,vlada melnholija zbog svega što se dešavalo poslednjih decenija, ali da je sazreo trenutak za njihov društveni angažman jer politika Srbije, posle dugo vremena, nudi alternativu.“

Naredni protest zakazan je za sledeći petak, 22. mart, na istom mestu od 18 časova.

Screenshot_4