Sedam godina od smrti Verice Barać

Izvor/Foto: MNA/Youtube

ČAČAK,  (MNA) – Danas se navršava sedam godinu od smrti predsednice Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije, Verica Barać. Barać je preminula 19. mart 2012. godine u Beogradu, u 57. godini, posle duge i teške bolesti.

U javnosti i među kolegama i saradnicima važila je za jednog od najvećih i najdoslednijih boraca protiv korupcije u Srbiji.

Verica Barać je rođena 14. juna 1955. u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1980. godine.

Nakon završenih studija radila je u PKB-u. Kada se vratila u Čačak počela je da radi u opštinskoj upravi. Od 1997. do 2001. godine obavljala je funkciju Javnog pravobranioca Opštine Čačak.

Bila je jedan od lidera antiratnog protesta Građanskog parlamenta Čačka za vreme NATO bombardovanja. Posle oktobarskih promena smenjena je sa mesta opštinskog pravobranioca, iako je opštinska skupština podržala izveštaj o radu te službe. Učestvovala je u osnovanju Građanskog parlamenta Srbije 2000. godine, a do 2003. godine bila je i predsednica ove organizacije.

Za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije imenovana je maja 2003. godine. Od imenovanja Verice Barać do marta 2012. godine, Savet za borbu protiv korupcije je Vladi dostavio više od 70 izveštaja, inicijativa, analiza i predloga.

Priredila je knjigu Građanskog parlamenta Srbije „Pravac promena“ (2000. godine), kao i tri zbornika izveštaja i inicijativa Saveta za borbu protiv korupcije „Korupcija, vlast i država – polazište i rezultati Saveta za borbu protiv korupcije (2001-2004)“ (2004. godine), „Korupcija, vlast i država – Drugi deo“ (2005. godine) i „Korupcija, vlast i država – Treći deo“ (2011. godine).

Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ 2008. godine koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, nagrade „Osvajanje slobode“ Fonda Maja Maršićević-Tasić 2010. godine i nagrade „Vitez poziva“ koju dodeljuje Liga eksperata LEX 2011. godine.