Protest radnika FRA ispred Privrednog suda

ČAČAK (MNA) – Radnici Fabrike reznog alata (FRA) održali su danas miran protest ispred zgrade Privrednog suda u

ČAČAK (MNA) – Radnici Fabrike reznog alata (FRA) održali su danas miran protest ispred zgrade Privrednog suda u Čačku, zbog novčanih kazni koje su dobili, jer nisu dozvolili sudskim izvršiteljima da uđu u posed pogona za proizvodnju kugličnih vretena.

Predsednik Industrijskog sindikata Dušan Đelić, smatra da su rešenja doneta protiv pravno, jer nije sproveden nikakav postupak protiv radnika.

„Smatramo da je sudija prekoračila svoja ovlašćenja što je kaznila radnike koji rade na svojim radnim mestima i brane fabričku imovinu, ali i interes države, pošto je fabrika označena od strateškog značaja za namensku industriju“, objasnio je Đelić.

Tročlana delegacija razgovarala je sa predsednicom Privrednog suda, koja im je, kako kaže, dala pouku o pravnom leku.

„Iz njenog razgovara smo zaključili da je naš protest opravdan i da je to rešenje izdato protiv pravno. Na ova rešenja ćemo morati da podnesemo pouku o pravnom leku i verujemo da će te žalbe i prigovori biti usvojeni“, naveo je Đelić.

Prema njegovim rečima, u razgovoru sa predsednicom suda su se složili da se razgovara sa rukovodstvom Fabrike i stupi u kontakt sa kupcem koji je upisan kao vlasnik, a da se insistira da radnici zadrže svoja radna mesta.

Predsednik Samostalnog sindikata Milutina Nikitovića, nada se da će doći do najboljeg rešenja, da će Fabrika ostane, radnici zadržati svoja radna mesta, a kupac biti namiren.

Uz asistenciju policije sudski izvršitelji do sada su pokušali 14 puta da prinudno preuzmu pogon za proizvodnju kugličnih vretena FRA.

U ovom pogonu FRA se proizvode kuglična vretena za odbrambene raketne sisteme.

Pogon je osnovan 1986. godine, uz velike napore tadašnjeg rukovodstva FRA i grada Čačka, nabavkom programskih mašina engleskog proizvođaca Matriks teških po više desetina tona.

Radnici ističu da ovaj posao u Srbiji gotovo niko ne radi i da su isporučili vretena za pozicioniranje raketnog sistema „Morava“.

Rešenjem Vlade Srbije od 28. novembra 2015. godine FRA AD Čačak određeno je kao privredno društvo od značaja za odbranu Republike Srbije. Takođe, rešenjem ministra odbrane od 29. novembra 2017. godine ovo preduzeće pribavilo je dozvolu za proizvodnju naoružanja i opreme.

FRA u Čačku izrađuje specijalne rezne alate za proizvodnju naoružanja i opreme u svim namenskim industrijama u Srbiji („Sloboda“, „Krušik“, „Milan Blagojević“, „Prva petoletka“, „Zastava oružje“, „Prvi partizan“, „Jugoimport- SDPR“…).

Nad ovakvim jednim preduzećem ne može se vršiti prinudno sudsko izvršenje, o čemu je Privredni sud u Čačku u više navrata obavešten od strane Ministarstva odbrane, a sugerisano mu je i da se predmetni postupci obustave, a da se poverioci namire na drugi način.