OBELEŽENI SVETSKI DAN ŠUMA I OSOBA SA DAUNOVIM SINDROMOM

Zajedničkom akcijom danas na Gradskom trgu u Čačku, Pokret Gorana i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „1.

Zajedničkom akcijom danas na Gradskom trgu u Čačku, Pokret Gorana i Škola za osnovno i srednje obrazovanje „1. novembar“ obeležili su Svetski dan šuma i Osoba sa daunovim siondromom. Cilj je da se ukaže na značaj prirode, ali i inkluziju dece sa smetnjama u razvoju u širu društvenu zajednicu.
Svetski dan šuma se obeležava u cilju promovisanja svesti o značaju i vrednosti šumskog pokrivača, pružanjem edukativnih informacija o zaštiti. U Čačku su se za promociju važnosti prirode pobrinuli osnovci i srednjoškolci koji su članovi pokreta Gorana.

ss1
Aleksandra Strugar, predsednica Pokreta Gorana Čačak rekla je da su prethodnih dana đaci u školama pripremali promotivni materijal koji su danas izložili na Trgu. Oni su pisali i poruke, u kojim su objašnjavali, na koji bi način najbolje trebalo štiti životnu sredinu.
Inače je praksa u čačanskim školama da nastavnici razmenjuju svoja iskustva, kao i da se organizuju razne vrste akcija u okviru kojih će se deca sa Daunovim sindromom, njih 15, koja pohađaju školu „1. novembar“ družiti sa svojim vršnjacima. Na poziv Pokreta Gorana i oni su učestvovali u obeležavanju Svetskog dana šuma, a na taj način obeležili i Dan osoba sa daunovim sindromom.
– Inače, mnogo pažnje posvećujemo ekologiji i nastavne sadržaje obavljamo na otvorenom, jer se na taj način deca mnogo bolje razvijaju, i psihičke i motoričke sposobnosti. Naš rad sa decom sa Daunovim sindromom je zasnovan na tome da se sve sposobnosti maksimalno razvijaju i da ne dođe do regresije, a napredak kod svakog od njih je individualan – rekal je Ljiljana Marić, psiholog u OŠ „1. novembar“, dodajući su ova deca veoma emotivni, pravi drugari i da je zadovoljstvo raditi i družiti se sa njima.
Način na koji je dete sa Daunovim sindromom prihvaćeno u porodičnom krugu, pozitivno utiče na razvoj komunikacije, usvajanje dnevnih životnih veština i uspešnije uklapanje u socijalno okruženje, ali podrška šire društvene zajednice, neophodna je kako bi se ovakvom detetu omogućilo da socijalne interakcije ostvari i van kruga porodice.