Milanovac: Srbi i Francuzi – istorija i sećanja

Fotodokumentarna zložba „Naša istorija, naša sećanja“, posvećena oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine i porodičnim sećanjima na solidarnost

Fotodokumentarna zložba „Naša istorija, naša sećanja“, posvećena oslobođenju Srbije u jesen 1918. godine i porodičnim sećanjima na solidarnost srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu, otvorena je u Muzeju rudničko-takovskog kraja u Milanovcu i trajaće do 5. aprila. Dokumenta, fotografije i lične stvari, čuvane u generacijama njihovih potomaka, govore o neraskidivoj vezi i prijateljstvu dva naroda u borbi za isti cilj – slobodu.

Nakon 101 godine od završetka Prvog svetskog rata i zajedničke srpsko-francuske borbe za oslobođenje Srbije, mnoge porodice neguju uspomenu na borce i njihov ratni život. Jedna od njih je i porodica ratnika Stanimira Ralovića iz Milanovca čija je privatna kolekcija fotografija, ordenja i pisama sada postala i deo izložbe „Naša istorija, naša sećanja“ u Muzeju rudničko-takovskog kraja.

FRANCUZI 02

„Nosilac je ordena Francuske legije časti ali nažalost na bitki na Kajmakčalanu, kako je on pripovedao, izgubio je tu svoju vojničku torbicu gde je većina tih odlikovanja koje je nosio izgubljena. Samo imamo neke srpske duplikate koji su se posle rata mogli dobiti. To su vojnički orden Karađorđeve zvezde sa mačevima, Obilićeva medalja za hrabrost i Albanska spomenica,“ kaže Stanimirov praunuk, Bojan Ralović.

FRANCUZI 05
Svedočansta o junaštvu, stradanju i solidarnosti srpskih i francuskih civila i vojnika sačuvana su na fotografijama i istorijskim dokumentima. Veza između dva prijateljska naroda u Velikom ratu opisana je i kroz priču o mladom francuskom geografu, Gastonu Gravijeu.
„Od njega se očekivala velika karijera. Smatralo se da će to biti najveći francuski poznavalac Srbije. On je pisao o Šumadiji i istraživao ovde ove predivne predele ali je tragično stradao na nekom od frontova tokom Prvog svetskog rata. I mi smo verovatno tada izgubili jednog od najvećih poznavalaca Srbije i Šumadije,“ podseća istoričar i autor izložbe, dr Stanislav Sretenović.

FRANCUZI 01
„Te lične priče imaju i nose jedan vektor istinitosti ali nose i imaju jedan lični i emocionalni pečat, a sve to doprinosi stvaranju jedne globalne istorijske istine,“ navodi direktor Francuskog instituta u Srbiji, Žan-Batist Kizen. Postavka sadrži 18 panoa i 20 eksponata sa pričama i uspomenama na istorijske dane Velikog rata. Kako su srpska i francuska vojska i civili duže vreme proveli zajedno, stvorene su neraskidive veze i prijateljstva.

FRANCUZI 03
„Bilo je tu i ljubavnih priča. Zatim i priča o vezama koje su ostvarili srpski đaci koji su studirali u Francuskoj, koji su nastavili školovanje u Francuskoj,“ dodaje Kizen.
Putujuća fotodokumentarna izložba „Naša istorija, naša sećanja“ u milanovačkom Muzeju rudničko-takovskog kraja biće otvorena za posetioce do 5. aprila. Do sada je prikazana u 15 gradova. Priprema je i realizuje Francuski institut u Srbiji, čiji je Kizen direktor, sa lokalnim samoupravama, arhivima i muzejima. Tokom posete Milanovcu, on je imao i sastanke sa vrhom lokalne samouprave.

FRANCUZI

​Povodom otvaranja izložbe „Naša istorija, naša sećanja“ predsednik opštine Dejan Кovačević ugostio je gospodina Jean-Baptiste Cuzina, savetnika za kulturnu i naučnu saradnju ambasade Republike Francuske u Srbiji i direktora Francuskog instituta u Srbiji, Sonju Filipović, koordinatorku projekta i prevodioca i dr Stanislava Sretenovića, istoričara i koautor izložbe.
Izložbu je realizovao Francuski institut u Srbiji, uz podršku Mission du centenaire (Pariz) i Schneider Electric Srbija, a u saradnji sa gradskim upravama, arhivima, muzejima i bibliotekama gradova Beograd, Кladovo, Кnjaževac, Leskovac, Negotin, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje, Zaječar i stručnim saradnicima dr Stanislavom Sretenovićem, istoričarom i dr Aleksandrom Mirić, arhitektom-konzervatorom. Izložba „ Naša istorija, naša sećanja“ otvorena je danas i trajaće sve do 05.04.2019. godine. Svi zainteresovani izložbu mogu pogledati svakog radnog dana u Muzeju rudničko – takovskog kraja u periodu od 07.30 – 18.00 časova, kao i vikendom od 11.00 – 16.00 časova.