Počela besplatna pripremna nastava na Fakultetu tehničkih nauka

ČAČAK — Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku danas je počela besplatna pripremna nastava za maturante srednjih škola.

ČAČAK — Na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku danas je počela besplatna pripremna nastava za maturante srednjih škola. Za ovaj program prijavilo se nešto više od 250 srednjoškolaca iz Čačka, ali i okolnih gradova. U narednih 10 sedmica, svake subote oni će imati priliku da pohađaju časove iz pet predmeta: matematike, informatike, osnova elektrotehnike, fizike i organizacije.

Jedan od polaznika, Miroslav Stojić iz Nove Varoši, kaže da je ovo odličan način da kandidati za upis razbiju tremu pred prijemni i provere stečeno znanje.

miroslav stoji'

-Prijavio sam se za pripremu iz osnova elektrotehnike, jer ću to polagati na prijemnom ispitu. To što su časovi besplatni je odlično, jer olakšava finansijsku situaciju prilikom upisa na fakultet, kaže Miroslav.

Fakultet tehničkih nauka pripremnu nastavu organizuje već više od 20 godina, a poslednjih desetak časovi su za sve maturante, čak i one kojima FTN nije prva želja za upis, potpuno besplatni. Sve aktivnosti u okviru pripremne nastave sprovode profesori i asistenti sa fakulteta. Prodekan za nauku i međunarodnu saradnju na FTN, prof dr Nebojša Mitrović kaže da dosadašnja iskustva pokazuju kako kandidati koji su prošli pripremnu nastavu ostvaruju bolje rezultate na prijemnom ispitu.

-Očekujemo da svi oni redovno dolaze na časove, a nastava će se odvijati do sredine juna. Nakon toga organizovaćemo probni prijemni ispit sa identičnom procedurom polaganja regularnog prijemnog. Prijemni za upis na FTN je početkom jula i mi očekujemo da se najveći broj upiše u prvom roku, kaže Mitrović.

nebojsa mitrovic

Budući studenti imaju mogućnost da biraju jedan od četvorogodišnjih studijskih programa osnovnih akademskih studija: Elektrotehničko i računarsko inženjerstvo, Mehatronika, Informacione tehnologije, Inženjerski menadžment i Preduzetnički menadžment ili petogodišnji studijski program integrisanih akademskih studija Tehnika i informatika.

-Imamo 345 akreditovanih mesta za upis, od čega oko 270 na budžetu. Napominjem da je školarina za samofinasirajuće studente i ove godine 81.000 dinara, kao i prethodne dve godine, i da se može platiti u nekoliko rata, istakao je Mitrović.

Ovo je 11. generacija maturanata kojima je omogućena besplatna pripremna nastava na FTN u Čačku, a do sada je kroz nju prošlo oko 3.300 kandidata iz više gradova.

ftn