ČAČAK PAMTI: Sutra obeležavanje dve decenije od početka bombardovanja

ČAČAK (MNA) – Dve decenije od početka NATO bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju, naredne nedelje biće obeležene i

ČAČAK (MNA) – Dve decenije od početka NATO bombardovanja na Saveznu Republiku Jugoslaviju, naredne nedelje biće obeležene i u Čačku koji je tokom 78 dana i noći pretrpeo ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

Grad Čačak će 24. marta prigodinim programom obeležiti ovu godišnjicu i Dan sećanja na žrtve NATO agresije.

Tog dana u 10:00 časova, u Malom gradskom park kod Spomenika žrtvama rata od 1991. do 1999. i NATO bombardovanja, sveštenici hrama Sveto Vaznesenje Gospodnje služiće parastos, a potom će biti položeni venci.

U podne u Domu kulture biće održana svečana akademija „Dan sećanja, da se ne zaboravi 1999“, dok je za 14:00 časova predviđeno otvaranje izložbe „Dan sećanja“.

ZA VREME BOMBARDOVANJA U MORAVIČKOM OKRUGU STRADALO SEDMOTO CIVILA

Tokom 78 dana NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine, na području Moravičkog okruga stradalo je sedmoro civila, oštećen je ili potpuno uništen veliki broj fabrika, kuća, bolnica…

Prvi napad na Čačak 1999. godina, dogodio se 25. marta gađanjem aerodroma Lađevci, kada je u selu Katrga oštećen jedan broj objekata.

Tokom bombardovanja Čačka oštećeni su ili potpuno uništeni televizijski predajnik na planini Ovčar, kompanije „Sloboda“, Cer, Tehničko-remontni zavod, Naftagas, Litopapir, 1. oktobar…

Stradali su i objekti bolnice, vrtića, škola, brojne porodične kuće, pojedine crkve, kao i jezdinsko i pridvoričko groblje. Čačak je bio na udaru 11 puta, a u tim napadima je poginulo šest osoba.

Prva žrtva bila je Mileva Kuveljić 04. aprila i to prilikom bombardovanja kompanije „Sloboda“, a nekoliko dana kasnije od zadobijenih povreda, u istom napadu, preminuo je Bogdan Prokić.

U bombardovanju Tehničko-remontnog zavoda i Cera 10. maja poginulo su Dragan Obrenić (29), Velija Džemailović (44), Miloš Jovčić (46) i Nasko Ristić (50), a 12 osoba teže i lakše je povređeno.

Na meti NATO avijacije bilo je i vodovodno postrojenje Brezna kod Gornjeg Milanovca, kao i repetitori na planini Rudnik. U toj opštini jedna osoba je izgubila život.

U Lučanima je najviše oštećenja pretrpela hemijska industrija „Milan Blagojević“, a u Ivanjici satelitska stanica Prilike. U tim napadima ranjeno je nekoliko osoba.

Na području sve četiri opštine Moravičkog okruga Čačka, Gornjeg Milanovca, Ivanjice i Lučana, u napadima su tada ranjene 22 osobe.

Za vreme NATO bombardovanja, 18 vojnika iz Čačka je poginulo na Kosovu, a 52 su ranjena.

Na tom prostoru je stradalo i petoro Gornjomilanovčana. U Moravičkom okrugu se dejstvovalo sa više od 300 projektila velike razorne moći, a na čačansko selo Bresnica bačena je i kasetna municija.

Ukupno 12 privrednih i vojnih objekata gađano je 38 puta sa oko 220 projektila, dok je na 34 sela bačeno više od 70.

Najviše projektila palo je na području Čačka 120, Lučana više od 80, Ivanjice 60 i Gornjeg Milanovca oko 25 projektila.