Praznik srpske kulture: OTVORENA NOVA ZGRADA BIBLIOTEKE U ČAČKU

ČAČAK — U Čačku je danas otvorena nova zgrada biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a svečanosti je prisustvovao i

ČAČAK — U Čačku je danas otvorena nova zgrada biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a svečanosti je prisustvovao i ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.

Tako su posle više decenija, pod jednim krovom, u novoj zgradi smeštena sva odeljenja ove ustanove kulture, kao i brojni dodatni sadržaji.

Vukosavljević je istakao da ovako veliki događaji u kulturi deluju ohrabrujuće, podsticajno.

„Ovo je jedan od retkih primera, ali sjajan, da je lokalna samouprava u celokupnom iznosu finansirala ovaj objekat koji je funkcionalan, moderan, lep i tkoristan. To je dobar signal i za druge sredine u Srbiji da povećanim izdvajanjem za kulturu mogu mnogo da učine za svoj grad“, rekao je Vukosavljević.

On je dodao da je ministarstvo izdvojilo određena sredstva za nabavku dela opreme.

Grad Čačak je za ovaj poduhvat izdvojio oko 3.000.000 evra.

„Ubeđen sam da će ovo veliko zdanje i projekat, uz podršku svih zaposlenih pre svega u Biblioteci, animirati sve mlade ljude da se uključe u rad Biblioteke i da im bue motiv više da ostanu u Čačku i Srbije. Nije sve u novcu i nije sve velikim zaradama i kompanijama, može da se živi u manjem gradu kakav je Čačak, veoma sadržajno, kvalitetno“, naglasio je Todorović.

BIBLIOTEKA3

Todroović je podsetio da su grad i resorno ministarstvo uložili sredstva u Galeriju Risim, a u planu je i sređivanje Istorijskog arhiva i Muzeja.

Direktor Biblioteke Bogdan Trifunović, kaže da će svi korisnici za dva dana ponovo moći da koriste usluge ove ustanove, ali od sada u znatno boljem prostoru.

„U punoj meri ćemo moći da pružimo sve ono što čini jednu savremenu biblioteku koju su uglavnom gledali u inostranstvu, ali sada možemo i u Čačku da kažemo i da se podičimo da ova zgrada je na raspolaganju svim zainteresovanim za štampanu reč, za književnost i druge kulturne sadržaje kako samostalno tako i u saradnji sa drugim ustanovama“, naveo je Trifunović.

Nova zgrada Biblioteke nalazi se na mestu nekedašnjeg Doma Vojske.

Grad Čačak je još 2009. godine kupio ovaj prostor, a na tenderu oglašenom u novembru 2016. posao obnove, dogradnje i nadgradnje objekta dobili su valjevsko preduzeće Kej i beogradska Tehno Vinča, koji su konkurisali zajedničkom ponudom.

BIBLIOTEKA 2

Ugovor je potpisan polovinom aprila 2017. godine.

Nova zgrada Gradske biblioteke Čačak predstavlja najmoderniju i najveću zgradu javne biblioteke u Srbiji, sa 3.500 kvadratnih metara prostora na tri nivoa i četvrtim ispod zemlje.

Biblioteka raspolaže svim postojećim odeljenjima i uslugama, ali će uključiti i mnogo toga novog, poput velike i male sale za programe, galerijski prostor, veliku čitaonicu, odeljenje za mlade, dvorište za programe na otvorenom, kafe-knjižaru, elektronsku čitaonicu, sobu legata, besplatan internet u celoj zgradi.

Nakon 1990. godine ovo je prva potpuno nova zgrada gradske matične biblioteke u našoj zemlji.

BIBLIOTEKA