Kostjukov se oprašta od igračke karijere, u Milanovcu ga ispratila puna sala Velike scene

U pedeset drugoj godini plodonosnog umetničkog života, proslavljeni baletski majstor, Konstantin Kostjukov, oprašta se od nastupa na sceni

U pedeset drugoj godini plodonosnog umetničkog života, proslavljeni baletski majstor, Konstantin Kostjukov, oprašta se od nastupa na sceni mini turnejom u Srbiji. Jedan od poslednjih njegovih koncerata kao baletana i igrača, publika je odgledala sinoć u milanovačkom Domu kulture. „Poklonici baleta u Srbiji su me uvek pomno pratili i nije red da se od njih oprostim samo u Beogradu ili Novom Sadu, rešili smo da to uradimo u svim gradovima gde smo do sada gostovali,“ rekao je Kostjukov za Telemark. On nastavlja da se bavi rukovodećim i pedagoškim radom u Narodnom pozorištu i u svojoj privatnoj baletskoj školi.

Balet je igra i posao mladih, a mene su godine već stigle, imam 52, i vreme je da se posvetim baletu na drugi način.“ Ovako je proslavljeni srpski, ali i ruski, igrač Konstantin Kostjukov odgovorio zašto ga više nećemo gledati u ulogama na samoj sceni. Svedenim baletskim formama, sinoć se u okviru oproštajne turneje, uz gromoglasan aplauz za finale, oprostio od publike u Milanovcu. U tome su mu pomogli mladi prvaci beogradskog baleta Milan Rus, Igor Pastor, Olga Olćan, Mila Dragićević i Bojana Žegarac.

KOSTJUKOV

„Smatrao sam da ja imam publiku ne samo u Beogradu i Novom Sadu, gde sam većinom nastupao, nego i u drugim delovima Srbije gde smo samo od 2005. godine imali preko 200 koncerata. Korektno je i u redu da dođem i da se oprostim i od svoje publike u unutrašnjosti,“ rekao je Kostjukov za Telemark. Pitali smo ga da li se seća nastupa u Milanovcu 2003. godine sa Madlenijanumom, na istom mestu, ali u staroj sali koja danas izgleda potpuno drugačije.

KOSTJUKOV 01

„Da, jeste, sećam se. Znate šta, svaka čast. I svaka čast ljudima koji vode ovaj grad i ljudima koji vode ovakvu jednu ustanovu, da se sa toliko ljubavi i profesionalnosti odnopse prema nama koji dolazimo, i gde dolazimo; ja stvarno kad sam ušao, bio sam zaprepašćen. To je jako lepo i važno, da privučemo svoje građane u ovakve prostore, da mogu u manjim mestima da prate najbolje produkcije, jer tehnika, ideje, novi pristupi u pozorištu, filmu, muzici su otišli toliko daleko, da bez moderne zgrade poput ove vi ne možete skloro ništa da radite u kulturi,“ zaključio je Kostjukov.

KOSTJUKOV 02

Kostjukov je već sa 18 godina imao stalni baletski angažman u Kijevu od kojeg je mogao da živi i podiže porodicu. Bio je vrhunski talenat za sviranje klavira, ali mu je balet odvukao svu pažnju. 1991. dobija stalni angažman u Beogradskom Narodnom pozorištu kad postaje neizmerno omiljen i popularan kod srpske publike u komadima poput Odiseje, Žizele, Šeherezade, Romea i Julije, Uspavane lepotie, Labudovog jezera – klasicima kojima je udahnuo novi život. Ostaće koreograf i direktor begradskog baleta, i pedagog u svojoj privatnoj baletskoj školi. Režira novu verziju Labudovog jezera uz scenografiju i kostime čuvenog italijanskog umetnika Renata Balestra. Premijeru najavljuje za maj.