Odgovor Nove Srbije na otvoreno pismo gradonačelniku Milunu Todoroviću

Odgovor na otvoreno pismo gradonačelniku Milunu Todoroviću Prvo, izražavam žaljenje što se komunikacija između gradonačelnika, odbornika i svih

Odgovor na otvoreno pismo gradonačelniku Milunu Todoroviću

Prvo, izražavam žaljenje što se komunikacija između gradonačelnika, odbornika i svih ostalih političkih aktera u „demokratskom“ Čačku, odvija preko saopštenja, otvorenih pisama i botovskih polupismenih komentara, a ne za skupštinskom govornicom, što je praksa u demokratskom svetu.
Odgovornost za to, snosite isljučivo Vi, zato što ste doneli nakaradni i totalitarni Poslovnik o radu Skupštine grada. Taj Poslovnik ne omogućava razmenu političkih stavova, argumenata, dopuna dnevnog reda, razmatranja izveštaja o radu gradonačelnika i Gradskog veća, pa javnost ne treba da čudi što smo napustili skupštinske klupe i komuniciramo na ovaj, alternativni način.
Drugo, podsećam Vas na sledeće činjenice:
– SNS je na vlasti od 2012. godine, tako da izneta tvrdnja da ste na vlasti tri godine, nije tačna.
Kao odgovor na Vašu konstataciju da je Nova Srbija za vreme vršenja svoje vlasti davala samo ideje, bez realizacije, navodim činjenice koje ste vi grubo zloupotrebili.
Pored toga, što je dobra ideja izgradnja biblioteke, sledeći korak je bio kupovina zemljišta i zgrade od Vojske Srbije, kao i izrada projekta. Pozivanje tadašnjeg gradonačelnika na otvaranje svojevrsna je manipulacija, jer Nova Srbija nije ni tadašnji gradonačelnik, ni tadašnji ministri, ni poslanici, ni mi, tadašnji odbornici. Na ovaj način se negira sadašnji trenutak i Nova Srbija kao stranka koja je iznedrila tu ideju i započela njenu realizaciju.
Na isti način se zloupotrebljava i uloga tadašnjeg ministra u izgradnji Auto puta, Beograd – Čačak. Nepozivanje Velimira Ilića na otvarenje deonice od Ljiga do Preljine govori o Vašem kućnom vaspitanju. A što se tiče celog Auto puta, završetak radova ste obećali za decembar 2017. Međutim, posle probijanja roka od godinu dana izgovor vam je bio vaš koalicioni partner Milutin Mrkonjić i deonica puta Ub -Lajkovac. Ali, svaki čačanin koji je u zadnje dve godine bar jednom išao za Beograd imao je priliku da vidi da i deonica oko Ljiga, tačnije, tunel Brančići nije završen.
Ironija Vam ne leži i nije na mestu kada je u pitanju izvikana fabrika duvana.
Kamen temeljac postavljen je 1998. godine, a ne 2001. kako Vi navodite. Ta tvrdnja je lažna i u funkciji je manipulacije, činjenicom da je u to vreme na vlasti bio Slobodan Milošević, a ministar za informisanje sadašnji diktator Aleksandar Vučić, tako da je ideja o fabrici bila opstruirana od strane republičke vlade.
Upravo je ta trafo stanica bila kamen spoticanja za izgradnju fabrike duvana, jer država pod napred navedenom vlašću nije htela da izda dozvole za njihovu gradnju.
A što se tiče fabrike Forverk, prvo skočite pa recite hop! Nemojte da vas ispred tog megalomanskog zdanja koje ste subvencionisali našim parama, sačeka gomila nezadovoljnih radnika sa platom koja kopira jeftinu radnu snagu Pakistana i Južne Koreje i pelenom pride.
Licitiranje milionima, može kod neupućenog građanina izazvati divljenje pa zato podsećam da je u kasi koju je iza sebe ostavila Nova Srbija ostalo novca da se izgradi i trafo stanica i opremi čitava industrijska zona.
Ako je prvi deo otvorenog pisma bio romansiran i blago sarkastičan, za drugi deo bi se moglo reći da je vrhunac licemerja i bezobrazluka.
Najavljujete otvaranje aerodroma Morava u Lađevcima za 28. jun, a u njega niste ugradili ni jedan jedini kamičak. Sve što je do sada urađeno na aerodromu, urađeno je do 2012. god., a jedina vaša zasluga je opstrukcija otvaranja tog aerodroma u proteklih sedam godina. Da budem pošten prema sebi i građanima, sadašnji stadijum izgrađenosti aerodroma bio je i 2012. godine kada je na vlasti bila Demokratska stranka. U prilog tome govori činjenica da je na njega sleteo Novak Đoković za vreme Dejvis kupa i predsednik države Boris Tadić u predizbornoj kampanji.
Što se tiče realizacije i lažnih obećanja nadamo se da na aerodrom Morava neće sletati famozni „leteći “ automobili iz Kine i da iz kargo centra nećemo čekati da prvo „otputuju“ papci.
A što se tiče vodosnabdevanja i kanalizacije za koje su, kako kažete, građani dali novac a nisu dobili ni vodu ni kanalizaciju, mislim da bi za to trebali da se obratite Vašem istaknutom članu a sada direktoru Moravca Miodragu Jaćimoviću Šmeku koji je najupućeniji u to „ponajviše“ što se tiče Trbušana.
Za vodosnabdevanje Bresnice i Bečnja sam dobro upućen. Nije tačno da smo započeli izradu projekta davne 2005. godine, već smo platili celokupan projekat JKP Vodovodu Čačak 2006. godine. Još jedna u nizu laži je, da ste vi taj projekat završili krajem prošle godine i započeli rekonstrukciju vodovoda. Niti ste uradili projekat, niti je taj projekat neko video, a započeli ste rekonstrukciju već postojećeg vodovoda gde ni jedan novi korisnik neće biti priključen na postojeću mrežu.
Gospodine Gradonačelniče, iako se bavite građevinom, očigledno slabo baratate visinskim zonama i spratnošću objekata da bi ste rešili problem vodosnabdevanja Bresnice i Bečnja. Novi cevovod bi morao da ide u sledeću visinsku zonu a ne pored magistralnog puta za Kragujevac, što je najniža tačka pomenuta dva naselja.
Dok se vi hvalite angio salom i rekonstrukcijom porodilišta istovremeno, pozivate osiromašene građane Srbije da preko teletona kupujete magnetnu rezonancu i decu lečite SMS porukama.
Ne želim da budem licemeran, ali matematika jasno kaže da smo mi za 20 godina vršenja vlasti izgradili 7 sportskih hala i 7 vrtića. Za sedam godina vaše vlasti izgradili ste sportsku halu za ustanovu Zračak i ŠOSO ,,1. Novembar“. Ako biste napredovali ovim tempom, za dvadeset godina biste izgradili još jednu i po sportsku halu i nijedan vrtić.
Toliko o realizaciji. Vi niste nikakvi graditelji, već rušitelji pravne države i Ustava, što će vreme pokazati.

Vašom voljom,
bivši odbornik i
šef odborničke grupe Nove Srbije Miloš Marić