Ovo su NATO agenti Aleksandar Vujičić i Ilija Pilipović 30 11 2020

Prismotra nastavlja da analizira članove ozloglašene organizacije “Council for Strategic Policy” (skraćeno CfSP). U pitanju je organizacija nevladinog

Prismotra nastavlja da analizira članove ozloglašene organizacije “Council for Strategic Policy” (skraćeno CfSP). U pitanju je organizacija nevladinog sektora koja se u poslednjih nekoliko nedelja aktivno spominje u pro-zapadnim medijima, N1 i Danasu. U predhodnom tekstu analizirali smo pojedine članove “CfSP- a” (između ostalih i Dragana Šutanovca, bivšeg Ministra odbrane, koji je vojsku Srbije sveo na štap i kanap), a sada ćemo se pozabaviti kontroverzama dvojice manje poznatih članova.

Aleksandar Vujićič

Screenshot_2066

Bivši konsultant u OEBS-u i Savetu Bezbednosti, Vujičić danas koristi svoje bogato iskustvo da lobira za NATO interese u Srbiji. Radio je i u Poreskoj policiji Srbije kao kadar Demokratske Stranke. Na sajtu “CfSP-a” se oslovljava kao suosnivač ove organizacije. U organizacijama kao što je Šutanovčev “CfSP”, “stručnjak” za pranje novca je veoma važan šraf, a Vujičić u ovom slučaju predstavlja upravo to.

Ilija Pilipović

Screenshot_2067

Mašinski inženjer i suosnivač “CfSp-a”, Pilipović je jedan od najbližih saradnika Dragana Šutanovca. Njegova celokupna karijera praktično je vezana za bivšeg Ministra odbrane. Pilipović je od 2008. do 2012. godine bio direktor sektora za materijalne resurse upravo u tom Ministarstvu. Za njegovo poslovanje u ovom periodu vezuje se i dobro poznata afera o nabavci neadekvatnog sistema veza za potrebe Vojske Srbije (koju mediji još oslovljavaju i kao “slučaj veza”). Naime, Pilipović je 2014. godine optužen da je sklopio veoma štetne ugovore za nabavku telekomunikacione opreme za Vojsku Srbije. Ovi ugovori koštali su Srbiju 120 miliona evra, a nabavljena oprema bila je u potpunosti nefunkcionalna i neprilagođena srpskom telekomunikacionom sistemu. Sa ovim ugovorima Pilipović je praktično sahranio srpsku avijaciju na dugi niz godina.

Dragan Šutanovac

Screenshot_2068

 

I pored ovoga, na sajtu “CfSP-a” stoji veoma licemerna tvrdnja da su, za vreme Pilipovićevog delovanja, “kapaciteti Vojske Srbije značajno unapređeni u tehničkom materijalnom smislu”. Opšte je poznata činjenica da su Dragan Šutanovac i njegovi saradnici uništili Srpsku Vojsku više nego bilo koja armija u brojnim ratovima 20 veka. Zato i ne čudi činjenica da je NATO odabrao upravo bivšeg predsednika Demokratske Stranke kao svog glavnog lobistu u Srbiji.

IZVOR:prismotra.net