BILIJAR – IGRA KOJA TERA NA RAZMIŠLJANJE

Za razliku od nekih zemalja Evrope u kojima je bilijar na listi vodećih sportova po popularnosti, a to

Za razliku od nekih zemalja Evrope u kojima je bilijar na listi vodećih sportova po popularnosti, a to znači po broju učesnika koji se njim amaterski ili profesionalno bave, kod nas je, iz nekih razloga, nepravedno zapostavljen. Osim malog broja zaljubljenika koji ga prate, javnost jedva da je upoznata sa rezultatima profesionalaca, a krivac za to su donekle I mediji koji mu posvećuju marginalnu i sporadičnu pažnju. Naši sagovornici iz bilijar kluba Libero 5 ističu da treba raskrstiti s predrasudama – bilijar nije kafanska igra, niti je opravdano ni primereno davati mu takav epitet. U vremenu kada su deca postala zavisna od modernih tehnologija, ova igra može značajno unaprediti njihove mentalne sposobnosti logičko mišljenje.

Screenshot_38

Jako teško je mlade animirati da počnu da se bave ovim ssportom, na primer kod nas svako dete koje je došlo da trenira, došlo je sa roditeljima ovde I roditelj u svakom momentu zna gde mu je dete I šta radi. Stariji još uvek imaju sliku da je to kafanska igra, kockarska, zadimljene prostorije, tako da polako razbijamo to I u Čačku smo razvili mišljenje da je bilijar sport a ne kafanska igra”, kaže vlasnik bilijar kluba “Libero 5” Martin Martinović.

Screenshot_32

Za Teslu je „bilijar najsuptilnija igra perfekcije i logičnosti, satkana od šahovske kombinatorike, zakona fizike i izvanredne povezanosti čovečjeg uma i telesne motorike“. Lucija je Kragujevčanka koja redovno dolazi u Čačak na treninge.

Mi ni sadsa nemamo neki ozbiljniji klub u Kragujevcu, imamo jedan ali to je više kafić, nema trenera. Kada sam pre nekih sedam, osam godina čula za ovaj klub, koliko I igram u njemu, vrlo rado sam došla. Čula sam za Martina da drži časove I zbog toga sam najviše I došla. Prosto je neverovatno kako sam ja zavolela bilijar, to je bilo 1999.godine, bila sam sa roditeljima na moru I kako sma videla bilijar, rekla sam im hoću ovo, morali su čak I da mi privuku stolicu za početak da igram, tako sam I počela. Posle toga me je zanimalo kada sam krenula u osnovnu školu, a tek na početku srednje škole sam počela aktivnije I ozbiljnije da se bavim. Tada sam I došla prvi put u Čačak”, kaže Lucija Kostić kojoj nije teško da gotovo svake večeri putuje put Čačka I nazad u Kragujevac.

Screenshot_36

Na mlađima svet ostaje. Triinaestogodišnji Luka Nikolić dolazio je u bilijar klub “Libero 5” I upoznavši Martina, koji mu je sada I trener, zavoleo je ovaj sport.

Bio sam na jednom turniru sedmi a bilo nas je oko dvadesetak, ali en bavim  se bilijarom dugo, aktivno možda pet, šest meseci. U planu mi je da nastavim da se bavim bilijarom I postanem ozbiljan igrač. Ovde je sve sjajno, drugari I trener, moj trener Martin bio je prvak Srbije”, oduševljeno kaže trinaestogodišnji Luka Nikolić.

Screenshot_37

Međusobna podrška u gotovo svakom životnom segmentu članova kluba čini da se osećaju kao jedna porodica, a pridošlice i zainteresovane koji bi da “probaju” prihvataju kao sebi ravnog, tako da kad jednom dođete, makar iz znatiželje, doći ćete sigurno još koji put, upravo zbog te , retko viđene, srdačne i tople atmosfere kakva se ovde, pored ozbiljnog bavljenja sportom, neguje od osnivanja kluba.

glasnije o mladima HD