POVREDE SU SASTAVNI DEO MOTOKROS SPORTA

Jedan od začetnika motokros sporta u gradu na Moravi je Vladimir Tanasković Čile. Aktivan je u moto sportu

Jedan od začetnika motokros sporta u gradu na Moravi je Vladimir Tanasković Čile. Aktivan je u moto sportu i svom klubu od 1963.godine, kada je prvi put debitovao kao vozač na trci u disciplini moto kros. Riječka staza Trsat zauvek će ostati upamćena po tome što je na njoj Čile nastupao, još uvek najuspešniji Čačanin u brzinskom moto sportu. Posle nepunih pola veka, koliko je prošlo od kada je Čile vozio, 2019. godine Borko Vranić, član Moto kluba Tanasko Rajić, koji se takmiči u disciplini Moto klasik, nastupio je u trci Otvorenog moto klasik šampionata Hrvatske. Uprkos tehničkim problemima, koji su postali sastavni deo takmičenja u disciplini Moto klasik, Vranić je na legendarnom Grobniku, uspeo da se plasira na četvrto mesto u klasi motocikala od 250 kubika.

Želja za moto trkama postoji od devedesetih godina, s tim što nikako nisam imao uslove, kako finansijske, tako ni bilo kakvu podršku sponzora. Sada sam malo u godinama I ispunjavam dečački san. Moto trkama se bavim poslednjih šest godina, aktivno. Jednom sam bio vicešampion Srbije u klasi 125, jednom u klasi 250 I vicešampion Jugoistočne Evrope u klasi 250 kubika I sve to sa motorciklom od 125 kubika”, priča nam Borko Vranić, vozač motokrosa.

Screenshot_52

Organizacija motokros takmičenja iziskuje mnogo novca, a naši sagovornici, zaljubljenici u ovaj sport, odriču se mnogo čega da bi otišli na trke i i oborili sopstveni rekord. U ovom adrenalinskom sportu ovrede su česte, a vremena je potrebno veoma puno za oporavak.

Jedne godine sam imao povredu tik pred trku u Kraljevu, izašao sam da probam motorcikl, da ga naštelujemo, to je bilo u sredu veče. Prilikom pada izgulio sam celu desnu stranu tela, povredio nogu, a kada sam se vratio sa previjanja iz bolnice ja sam pitao šta je sa motorom I da li možemo da stignemo da ga napravimo do subote kada je bila trka. I onda je usledilo previjanje futoškog kupusa na rane, da zaraste što pre”, kraže kroz osmeh Vranić.

Screenshot_53

Vranićev, kako kaže, mlađi kolega, Aleksa Milosavljević, ovim sportom se bavi od malena. Na povrede je navikao a one, kako nam je rekao, ne mogu da ga spreče da izvozi trku do kraja.

Najveća povreda mi je bila kada sam slomio nogu na stazi Jeljen, I to na dva mesta sam je slomio I oporavljao sam se duži period, bio sam u gipsu, pa dok su mi ga skinuli, dok sam išao na terapije… Potrebno mi je  bilo dugo vremena da naviknem ponovo da radim s nogom. Malo sam loše vozio kasnije, dok se nisam ponovo vratio u formu, nisam uopšte imao strah od tog pada, da sada kao treba da sporije vozim, ali sam više pazio” , kaže mladi Aleksa Milosavljević, vozač motokrosa.

Screenshot_54

Jednom je čak vozio I sa gipsom na ruci.

Tada mi je trebala ta vožnja, ta trka I vozio sam sa rukom u gipsu. Nisam vozio brzo niti hteo da preforsiram ruku, trudio sam se da budem u top tri ali I tu sam imao kvar, palo mi je sedište u sred trke, pa drugu nisam ni vozio pošto sam se iznervirao, ali nema veze, opet je bilo dobro”, kroz osmeh kaže četrnaestogodišnji Milosavljević.

Screenshot_55

Kroserom u budućnost, moto je i mladih i veterana u ovom sportu. Uz entuzijazam i adrenlin koji ih pokreće, po svemu sudeći, o gradu na Moravi pričaće se još dugo i to ne samo u moto svetu. Stasaće neki novi klinci koji će poput Čileta, Marića, Lijeskića, Vukajlovića, Vranića i mladog Milosavljevića, noseći obeležje rodnog grada, donositi još pregršt pehara u naš grad.

glasnije o mladima HD