Priče o velikim ratnicima čačanskog kraja – Priča o ratnicima, podsticaj za lepše sutra

Udruženje potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Čačku osnovano je 2011. godine i za deceniju postojanja članovi tog

Udruženje potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Čačku osnovano je 2011. godine i za deceniju postojanja članovi tog Udruženja uložili su veliki napor da sačuvaju od zaborava slavne ličnosti, ratnike čačanskog kraja i Srbije i značajne događaje u kojma su učestvovali. Naročito su posvećeni mladima jer žele da im predoče koliko je važno da čuvaju i baštine lik i dela velikana oslobodilačkih ratova.

Udruženje potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Čačku,  kako svedoči predsednik Slobodan Čvorović, nastalo je posle njegovog puta u Tunis i saznanja da u programima turističkih agencija nije uvršten obilazak srpskog groblja u gradu Bizerti  ikao je tu zemlju godišnje posećivalo i do 20.000 turista iz Srbije.

„Pre 11 godina bio sam u Tunisu i tamo sam saznao da postoji srpsko vojničko groblje gde je sahranjeno 3.556 mladih iz Srbije. Niko o tome ne priča, bar koliko ja znam u sferi turizma. Ja sam se vratio u Beograd i posle mesec dana sam našao turističku agenciju koja je mene i još neke moje prijatelje odvela u Bizertu na srpsko vojničko groblje. Tu priču u novinama čuo je i pukovnik Ljubo Marković. On me je našao i rekao Čvorak ajde da u Čačku osnujemo Udruženje potomaka ratnika i tako je 2011. godine u Čačku nastalo Udruženje potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović““, priča predsednik Udruženja potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Čačku  Slobodan Čvorović.

Srpsko vojničko groblje u Bizerti.

Od tada do danas, članovi Udruženja iz Čačka, zajedno sa članovima Saveza potomaka ratnika Srbije, aktivno su učestvovali u programima obeležavanja važnih datuma iz srpske istorije ne samo na području Srbije već i Albanije, Rumunije, Grčke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Crne Gore.

„Udruženje potomaka ratnika Čačka je samo jedna od članica Saveza potomaka ratnika Srbije. Pokušavamo da se uskladimo sa njihovim planovima i programima i da u našim gradovima,  ja u Čačku kolege u drugim gradovima, obeležavamo zajednički što bolje, što jače manifestacije vezne za naše ratnike za našeg Vojvodu Stepu, za našu Nadeždu Petrović, za našeg Vladislava Petkovića Disa, na jedan dostojanstven način ali i da pripremimo i novinarima damo informacije o tome nekoliko dana ranije. Imao sam sreću i rekao bih mogućnost da zajedno sa Savezom potomaka ratnika Srbije budem i u Bosni, da idemo zajedno i u Albaniju, da budemo u Makedoniji, da budemo na groblju naših ratnika u Rumuniji…Mislim da je to način održavanja poštovanja prema tim starim, umrlim i rekao bih zaboravljenim našim precima sa idejom da to ostane kao pamćenica za generacije koje dolaze“, navodi Čvorović.

                                                                                                                         Slobodan Čvorović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije, Čačak

Članovi Udruženja pokušavaju i da koristeći savremene tehnologije i popularnost društvenih mreža podsete na slavne datume, događaje i ličnosti i tako skrenu pažnju maldih upućujući im jasnu poruku da zahvaljujući njima danas uživaju blagodeti slobode i napretka.

Štampaju brošure, knjige, organizuju izložbe, književne večeri, ali i konkurse za školarce na različite teme iz istorije oslobodilačkih ratova čačanskog kraja i Srbije.

„Želimo da ostane i dalje priča o Milunki Savić, o toj ženi ratniku. Zahvaljujući pomoći grada Čačka odštampali smo brošuru u nekoliko stotina primeraka koju sam ja reko bih na najlepše moguće načine ostavljajo ne samo po bibliotekama nego i po nekim drugim prostorima kao što su fakulteti, škole, mesta gde mladi dolaze, nadajući se da će  slučajno ili namerno tu malu brošuru prelistati. Jedne godine smo  imali literarni konkurs  naziva „Stojim pred spomenikom Vojvode Stepe Stepanovića“ i  mislim da je to bilo jako dobro i dozvolite mi da kažem izreklamirano i pozvano da učestvuju, pa smo imali dosta radova koje smo na lepe načine nagradili“, ističe Čvorović.

I u budućnosti ključne aktivnosti Udruženja, navodi Čvorović, biće posvećene naporima da mladi saznaju što više o delima slavnih heroina i heroja i velikim bitkama u kojima su učestvovali braneći svoju zemlju.

„Naša vizija je da moramo, moramo, moramo, mladima da kažemo šta se to događa. U toku je projekat, opet kažem zahvaljujući Gradu Čačku, koji se zove „Da li rijaliti zvezde znaju ko je bila Milunka Savić, ko je bila Nadežda Petrović, koje je bio Vojvoda Stepa Stepanović?“. Hoćemo da govorimo o glupostima tih rijaliti zvezda i onome što nam se događa i postavimo pitanje  gde će naša deca biti za pet, za deset, za 15 godina ako budu slušali ove programe, ako budu slušali sva ova ludila. Uradio sam i projekat “Kad sam bio mlad poštovali su se stariji, sada kada sam ostario poštuju se maldi, ja nikada da budem poštovan”. Nažalost, to je jedna tragedija vremena u kome živimo i mislim da deca više ne znaju ni kada su im otac i majka rođeni,  a kamo li baba i deda. Ne znaju ništa i čak nisu ni zainteresovani“, zabrinut je Čvorović.

Čvorović je i autor knjige Srpski narodni kalendar (SNS) koja se štampa već tri decenije i u kome je objavljeno stotine tekstova i iz istorije čačanskog kraja.

 

„Radim projekte, štampam knjige, štampam SNK u velikim tiražima i onima koji su se u knjizi oglasili ostavljam knjige. Štampam Kalendare u hiljadu priemraka i svakom doboročinitelju dam po deset, dvadeset knjiga, delim, ja hoću da knjige idu, meni knjige trebaju samo koliko da ih imam u arhivi…. Pa dok sede u kafiću ako su dokoni, neka pročitaju ne petparačke naslove već da možda negde krajičkom tuge, negde kad im nešto dođe tužno da vide… Pa čekajte, jesmo li počeli priču sa 3.556 sahranjenih, sahranjenih momaka tamo u Tunisu, pa zamislite da su samo oni došli i da prave decu oni bi imali svoje unuke. Eto, to je poenta, dajte da za decu učinimo nešto“, poručuje Čvorović.

Priča o ratnicima neka bude podsticaj za lepše sutra i u trenucima kada vam je teško zamislite kako je bilo nekima od njih, zamislite Milunku Savić koja je posle rata radila kao čistačica. To je tragedija jednog života, zaključuje  predsednik Udurženja potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ u Čačku  Slobodan Čvorović.

 

 

 

Izvor: RTV TELEMARK/Udruženje potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ Čačak

Foto: RTV TELEMARK /Udruženje potomaka ratnika „Vojvoda Stepa Stepanović“ Čačak