Koristeći društvene veze stečene kroz sport može se doći do raznih pozitivnih akcija u svakom društvu, poboljšanja nivoa i kvaliteta života, a sport može da doprinese socijalizaciji i povećanju poverenja kod individue, kao i društvenoj emancipaciji različitih socijalnih grupa u društvu. Lidija Vujović koja boluje od Daunovog sindroma govorila nam je o svojim sportskim uspesima i medaljama koje osvaja. Naime, ona uprkos bolesti, niže velike uspehe u atletici, plivanju, košarci, odbojci, pa i fudbalu. Dobitnica je zlatne medalje u atletici na Letnjim Olimpijskim Igrama Specijalne Olimpijade u Šangaju 2007. godine.
„Šta je najbitnije kod atletike?“
„Najvažnije je da se razmišlja kako treba, da se krene na vreme, da se brzo trči jer ima puno disciplina“, kaže Lidija.
„Kakva je bila konkurencija kada ste bili u Šangaju?“

                                                                            Lidija Vujović, atletičarka

„Bila je teška, ali sam ja bila najbrža od svih. Putovali smo avionom, nije me bilo strah i baš lep utisak nosim odatle“, ističe Lidija ponosno.
Sportom je, kaže, počela da se bavi 2005. godine i od tada neprestano vežba, a pored atletike, omiljen sport joj je plivanje.
„Gde ideš na plivanje?“
„Idem u Ovčar banju. Usavršila sam plivanje, vrh sam plivač“, neskromno govori Vujović.
„Da li smatraš da si spremna da odeš na neko takmičenje iz plivanja?“
„Ja sam spremna uvek, treba mnogo da se radi, stvarno, ali ja vežbam stalno, čak i kod kuće radim neke vežbice“, kaže Lidija.
Iako je u Šangaju osvojila zlatnu medalju, ipak joj je, kaže, slađa ona što je istim sjajem zablistala na takmičenju u Kragujevcu.
„I tu sam osvojila zlatnu medalju u plivanju“, govori Lidija.


„Zar ti ispod zlatne medalje ne osvajaš nijednu manjeg ranga, za manje nisi?“
„Pa šta ću, imam mnogo medalja, čuvam ih kod kuće, imam poseban kutak, planiram da kupim veliko staklo da stavljam ssve velike medalje i priznanja unutra“, zaključuje naša sagovornica.
Lidija je korisnica je ustanove za dnevni boravak dece mladih i odraslih sa smetnjama u razvoju “Zračak”, gde se, takođe ističe u radionicama, priredbama i drugim aktivnostima.

Izvor-TV Telemark