ČAČANI U NOVOM SADU, PO TREĆI PUT 26 09 2022

Novi Sad je ove godine Evropska prestonica kulture i  sa Čačanima treći put stižem  u najveći vojvođanski grad.

Novi Sad je ove godine Evropska prestonica kulture i  sa Čačanima treći put stižem  u najveći vojvođanski grad.

Putnici u dva autobusa su dobrovoljni davaoci krvi. Putuju  po jesenjem sunčanom danu uz „Jelički dukat“.

Profesionalni vodič im pokazuje Sremske Karlovce – Eparhijski dvor, Sabornu crkvu svetog Nikole, Bogosloviju,Karlovačku gimnaziju, Gradska kuću i fontanu  „Četiri lava“.

Ti veliki ljudi,  svakog poštovanja vredni,  videli su i Petrovaradin  –  Gibraltara na Dunavu koji su sagradili  Austrijanci u XVII i XVIII veku radi odbrane od Osmanlija.

I slikanje zajedničko kod pijanog sata.

Muzičar nam se izgubio…čekamo ga i nastavljamo do Novog Sada. U  Dunavskom parku, pored  biste Mike Antića, nas nekoliko zajedno govorimo stihove iz „Plavog čuperka“.  „Čuperak kose obično nose…neko na čelu…“

Muzej Vojvodine je  za dobrovoljne davaoce krvi iz Čačka obezbedio slobodan ulaz. Nadahnuti  kustos  muzeja,

koliko je vreme dozvoljavalo, proveo nas je  kroz istoriju Vojvodine.  Svratili smo i na Ribarsku pijacu  gde  je se Slovenija hvalila sa svojom turističkom ponudom sa kranjskim kobasicama i folklorom.

Posetili  smo Suvenirnicu  koju drži naša Čačanka.

Sledila je šetnja  Zmaj Jovinom ulicom i  obilazak Saborne crkve i Vladičanskog dvora, pa preko

Trga Svetozara Miletića do Gradske kuće i crkve imena Marijinog.

 

Vojvođanski ručak u hotelu „Vojvodina“  odličan ima  red svoj logičan….supa, čorba, pilece belo na roštilju, pirinač, krompir, kuvano povrće, kolač, kafa…A onda,  doneto iz Čačka,  lepo  sečeno pečenje.

Pretrčavam ulicu  Mihaila Pupina  da kod Galerije  Matice  srpske i galerije  Beljanski  vidim zadnje pripreme  za  otvaranje izložbe slika Save  Šumanovića.

Reč je o jedinstvenoj izložbi u Srbiji, koja obuhvata najveći broj dela jednog od najznačajnijih srpskih slikara. Tri izložbene postavke povezuju četiri zemlje, izložene  su čak 102 slike Save Šumanovića. U Spomen zbirci Pavla Beljanskog je izložba retrospektivnog karaktera.

Izložba će biti otvorena do 4. decembra.

Svi dobrovoljci  dolaze  na skup kod bioskopa „Arena“ u 17:15. Polazak je bio tačno na vreme u 17:30,  jer Čačak nas čeka.

Najveću pomoć u realizaciji ovog putovanja učinio je Grad Čačak. Poslužene su i „Makrobeline“ šaumrolne, i „Ponsovo“ sveže pecivo sa  sirom, čačanski čips… Agencija  „Čvorak“, kada ide po svetu, uz pasoš uvek nosi i „Desert“ kolače, pa je i ovog puta  tako bilo.