VREME JE ZA EKOLOGIJU – GRAD ČAČAK NA SAJMU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE 05 10 2022

Grad Čačak na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine Međunarodni sajam energetike i Međunarodni sajam zaštite životne sredine i

Grad Čačak na Međunarodnom sajmu zaštite životne sredine

Međunarodni sajam energetike i Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa EcoFair, sajamski tandem koji već duže od decenije i po predstavlja vrhunac reprezentativnosti u ovim oblastima, ove godine će za posetioce biti otvoren do 6. oktobra, u Hali 1 Beogradskog sajma. Grad Čačak tradicionalno učestvuje na sajmu, a ove godine prezentovani su dosadašnji rezultati koji su u gradu na Moravi ostvareni u oblasti ekologije i zaštite životne sredine.

U Hali 1 Beogradskog sajma počeo je 17. Međunarodni sajam energetike i 18. Međunarodni sajam zaštite životne sredine EcoFair na kojem se tradicionalno predstavio i grad Čačak prezentujući šta je to u oblasti ekologije i zaštite životne sredine urađeno u prethodnom periodu.

“Za projekat sanacije i zatvaranja nesanitarne deponije Prelići mi smo od države dobili 197 miliona dinara, posao smo završili i to ćemo prezentovati na sajmu. Pokazaćemo šta to radi naše JKP Gradsko zelenilo, koliko smo uradili u toj oblasti i kroz projekat Naša šuma naša briga i kroz projekat Zeleni pojas Čačka”, izjavila je pomoćnica gradonačelnika za oblast zaštite životne sredine Mirjana Đoković.

Otvarajući 18. Međunarodni sajam zaštite životne sredine, resorna ministarka Irena Vujović istakla je da su u prethodne dve godine usvojeni preko potrebni zakoni, kao i set podzakonskih akata kojima je domaće zakonodavstvo usklađeno sa regulativom Evropske Unije.

“Potvrda da smo na dobrom putu stigla je i od Evropske unije kada je otvoren Klaster 4 i Poglavlje 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene. Važno je da pomenem da je Vlada Srbije ove godine usvojila i revidirani Nacionalno utvrđeni doprinos kojim smo za više od tri puta povećali klimatsku ambiciju do 2030. godine i time se dodatno približili naporima za dekarbonizaciju naše privrede, dajući doprinos ispunjenju globalnog cilja za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte”,rekla je Vujović.

Ministarka rudarstva i energetike izjavila je da budućnost energetskog sektora nije moguća bez zaštite životne sredine i da je energetska tranzicija jedini put koji će Srbiji omogućiti da bude energetski bezbedna i stabilna.

“Svi projekti i aktivnosti koje smo pokrenuli i sproveli, bilo da je reč o konverziji kotlarnica u cilju prelaska na ekološki prihvatljivije energente, izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda, sanaciji nesanitarnih smetlišta i divljih deponija ili izgradnji modernih reciklažnih centara, suštinski su važni za budućnost jer doprinose boljoj zaštiti životne sredine i kvalitetnijem životu naših građana. Za dalji napredak i ostvarenje postavljenih ciljeva potrebni su nam građani i kontinuiran rad na podizanju svesti. Zato je ova sajamska manifestacija važna jer građanima približavamo ekološke teme i primere dobre prakse, i ujedno ih podstičemo da budu aktivni učesnici u zaštiti i očuvanju životne sredine”, dodala je ministarka.

Ova manifestacija posebno akcentuje obnovljive izvore energije, unapređenje energetske efikasnosti, investicije u energetici. U međunarodnom energetskom kontekstu naglašen je poslovni i tržišni karakter sajma. To je prilika da se predstave i povežu investitori, proizvođači opreme, resorna administracija, finansijske institucije, lokalna samouprava i svi drugi relevantni pa i oni najbitniji činioci.

Štand grada Čačka posetila je delegacija švedske razvojne agencije SIDA sa kojom lokalna samouprava kroz projekte sarađuje dugi niz godina.

“U saradnji sa ministarstvom prosvete i ministarstvom zaštite životne sredine, kao i gradom Čačkom radimo na projektu u okviru kojeg će biti izgrađeno postrojenje za preradu otpadnih voda i napokon je prikupljena sva potrebna dokumentacija i može se otpočeti sa radovima. Švedska ambasada u saradnji sa različitim ministarstvima u Srbiji sprovodi projekat “Odvajamo” koji se odnosi na adekvatno upravljanje otpadom i veliko je zadovoljstvo što je upravo Grad Čačak sa okolnim opštinama uključen u realizaciju ovog projekta koji podrazumeva adekvatnu separaciju otpada”, izjavila je Ilda Rojteršverd iz Švedske razvojne agnecije SIDA.

Sajam energetike je najveći godišnji regionalni skup kompanija, institucija i profesionalaca u sektorima električne energije, uglja, nafte i gasa, obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti i rudarstva. Na štandu grada Čačka E-kuće predstavio je Bogdan Pejić iz Mrčajevaca.

“Mi smo firma koja postoji od 2005. godine i koja se od prvog dana bazirala na ekološkim kućama. To su niskoenergetske kuće, što znači da štede energiju. Za prosečnu kuću od 120, 130 kvadrata za grejanje vam treba nekih tri, četiri hiljade dinara ako bi se grejali na gas ili struju”, naveo je vlasnik firme “E-kuća” Bogdan Pejić.

Cilj kompletne agende ove sajamske manifestacije je ultimativno zahtevanje i promocija ekološki prihvatljivog ponašanja kao načina života.