„AJMO, AJDE SVI U NAPAD ZA INKLUZIJU“ – SOCIJALNA INTEGRACIJA I INKLUZIJA KROZ SPORT 27 12 2022

Pored ukazivanja na značaj sporta u svakodnevnom životu, promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki,

Pored ukazivanja na značaj sporta u svakodnevnom životu, promocija sporta kao inkluzivnog alata u kojem su svi jednaki, nezavisno od boje kože, nacionalne pripadnosti, roda, pola ili vrste invaliditeta, bio je glavni razlog za formiranje Specijalne olimpijade Srbije. Sanja Jovičić ima 18 godina, završila je školu ali se I dalje aktivno bavi sportom, zbog kog je, kaže uvek raspoložena I nasmejana.

 

“Bili smo na prvenstvu u Italiji u košarci, tada smo osvojili treće mesto. Pre toga smo se takmičili u odbojci u Zrenjanu I tu smo osvojili prvo mesto. Takmičila sam se u atletici u Nišu gde sam osvojila prvo mesto I takođe prvo mesto u kuglanju”, skromno kaže Sanja.

 

Specijalna Olimpijada Srbije počela je sa aktivnim radom 2002. godine, od kada su aktivno učešće uzeli učenici škole “1.novembar” I sportisti Sportskog kluba za osobe sa teškoćama u razvoju “Morava”. Cilj Specijalne olimpijade je da tokom čitave godine organizuje treninge i takmičenja osoba sa intelektualnom ometenošću I invaliditetom u našoj zemlji i na taj način omogući sportistima da uzmu učešća na skoro svim međunarodnim takmičenjima, koja se širom sveta organizuju za ovu populaciju.

 

“Bavim se fudbalom, u Kragujevcu na regionalnom takmičenju osvojili smo treće mesto. Mnogo je važno da se bavimo sportom, prvo zbog zdravlja, da svi budemo zdravi, da se družimo, ja sam upoznala mnogo drugara kroz ova takmičenja”, govori Sanja.

 

Ističe da treneri svakodnevno sa njima rade, da jeste ponekad teško ali je ujedno I zabavno trenirati. Sa međunarodnih I svetskih takmičenja, pored lepih uspomena I putovanja, donela je I veliki broj medalja.

 

“Imamo trening, posle treninga se družimo sa drugarima. Treniramo I odbojku I stoni itenis. Pripremamo se za Letnje olimpijske igre koje će da se održe u Berlinu. Ja vežbam dva puta dnevno. Mi često putujemo I donosimo mnogo medalja. I moji drugari I ja doneli smo puno sa dosadašnjih takmičenja”, sa ponosom kaže ova mlada I ambiciozna sportistkinja.

 

Sanja kaže da, od kada je renovirana sportska sala u njenoj školi, uslovi su mnogo bolji za treniranje I sa nestrpljenjem čeka leto I Berlin gde se nada da će, zajedno sa svojom ekipom, u grad na Moravi doneti još zlatnih medalja.