Dijana i Anđela studentkinje odevnog inženjerstva i dizajna na Fakultetu tehničkih nauka  u Čačku

Dijana Gvozdenović i Anđela  Božilov odlučile su da studiraju odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN)

Dijana Gvozdenović i Anđela  Božilov odlučile su da studiraju odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku. Dijana pripada prvoj generaciji studenata koji pohađaju nastavu na ovom studijskom programu, dok je Anđela ove godine upisala taj smer. Podsetimo, FTN u Čačku prvi je u Srbiji gde je uveden dualni sistem obrazovanja od 2021. godine.

Studentkinja treće godine na smeru odevno inženjerstvo i dizajn, Dijana Gvozdenović nije se dvoumila kada je saznala da  je na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku akreditovan novi studijski program. Njena ljubav prema najpre ručnom vezu, a zatim i švenju uz koje je odrastala kraj majke osnažila ju je da odluči čime će se baviti u budućnosti.

I umesto rada u oblasti zdravstva, pošto je završila srednju medicinsku školu, Dijana će uskoro zaploviti u vodama mode.

Dijana Gvozdenović, studentkinja III godine FTN Čačak, smer odevno inženjerstvo i dizajn

“Kada je došlo vreme da upišem fakultet, videla sam objavu da treba da se akredituje novi smer i to me je zainteresovalo i odlučila sam da pokušam, jedan novi pravac. Zadovoljna sam postignutim s obzirom da sam promenila struku. Uz pomoć profesora na fakultetu i saradnika iz kompanije Tiffany Production u kojoj pohađam stručnu praksu zaista sam proširila vidike i sada je moje znanje na mnogo višem nivou”, priča Dijana Gvozdenović.

Dijana je imala sreću i kako sama kaže čast da postane stipendista kompanije Tiffany Production iz Čačka i iskreno se nada zaposlenju u toj firmi po okončanju studija.

“Oni već nas spremaju. Imam tu čast da budem njihov stipendista, jedan od dva, tako da se nadam i očekujem”, zaključuje Dijana.

A, Anđela  Božilov došla je iz Niša u Čačak i studentkinja je prve godine na programu odevno inženjerstvo i dizajn FTN.

Anđela Božilov, studentkinja I godine FTN Čačak, smer odevno inženjerstvo i dizajn

“Završila sam Gimnaziju u Nišu i gajila sam ljubav prema modi i dizajniranju. Htela sam da unapredim sebe, a za studijski program odevno inženjerstvo i dizajn na FTN saznala sam preko ljudi iz Čačka. Iskreno, zadovoljna sam načinom rada. S obzirom da idem skoro dva meseca na fakultet, dosta toga sam naučila”, navodi Anđela Božilov.

Anđela, kojoj praksa počinje u drugom semestru, nada se da će je obavljati u kompanijama Tiffany Production ili P.S. Fashion.

Obe naše sagovornice od srca svima preporučuju studije na ovom programu ukoliko volite modu.

“Ovaj smer treba da upiše onaj ko voli modu, dizajniranje, kreiranje, sam taj proces. Bitno je da radimo ono što volimo”, jasna je Anđela.

“Smatram da je ovo jako kreativan smer i da pruža mnogo mogućnosti. Može mnogo da se nauči u firmama i da ta sama praksa pre započinjanja radnog odnosa dosta znači, kao što je i meni pomogla i već na fakultetu nas osposobila za dalji rad. Tako da uvek preporučujem svakom i ko god me pita i ko god je zainteresovan, zaista imam samo reči hvale”, poručuje Dijana Gvozdenović.

Podsetimo, dualno obrazovanje u Čačku već je razvijeno u pojedinim čačanskim srednjim školama od 2017. godine. Sistem dualnog obrazovanja u gradu na Moravi inicirali su privrednici, pre svega kompanije iz oblasti tekstilne industrije, Tiffany Production i P.S. Fashion.