Kompanije i fakultet partneri u dualnom obrazovanju

Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku dualni sistem obrazovanja realizuje se već treću godinu zahvaljujući pre svega

Na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku dualni sistem obrazovanja realizuje se već treću godinu zahvaljujući pre svega partnerstvu sa privrednicima. Na toj visokoškolskoj ustanovi ove godine upisana je treća generacija studenata po sistemu dualnog obrazovanja na studijskom programu odevno inženjerstvo i dizajn.

Bez saradnje sa kompanijama iz privrede bila bi otežana realizacija studijskog programa odevno inženjerstvo i dizajn na Fakultetu tehničkih nauka (FTN) u Čačku,  svedoči profesor strukovnih studija na ovom studijskom programu  profesor dr Goran Majstorović.

prof. dr Goran Majstorović, Fakultet tehničkih nauka Čačak

“Zahvaljujući kompanijama koje podržavaju tekstil i odevnu industriju mi smo uspeli da napravimo jedan dobar studijski program koji se isključivo bavi konfekcioniranjem odeće. Zahvaljujemo se firmama iz regiona pre svega iz grada Čačka, kompanijama Tiffany Production i  P.S. Fashion koje su naši, da kažemo, glavni sponzori koji sa nama zajedno rade i ovaj kabinet gde se mi nalazimo dobili smo kao njihovo sponzorstvo. Oni su ga kompletno renovirali i nabavili svu opemu”, kaže profesor Majstorović.

Odevno inženjerstvo i dizajn na FTN u Čačku možete studirati i po kalsičnom i po dualnom sistemu obrazovanja. Procenat studenata koji biraju dualni model dostiže 90% upisanih, navodi profesor Majstorović.

“Smer je opravdao sebe. Studenti žele da steknu teoretsko znanje i posle toga da to praktično potvrde u kompanijama”, ističe profesor Majstorović.

Kompanije sa kojima FTN sarađuje, osim čačanskih Tiffany Production,  P.S. Fashion i Veltex, su i ariljske Jasmil, Amibo, Boa, kraljevački Eurotay, Luss textile iz Raške, kao i Sanatex iz Sjenice.

“Studenti prve godine i jedne polovine druge godine provode dva dana u kompanijama a tri dana na fakultetu, dok studenti završnog semestra druge godine i treće godine provode tri dana u kompaniji i dva dana na fakultetu”, navodi profesor Majstorović.

Objašnjava da je nastava organizovana tako da studenti imaju mentore i na faklutetu i u kompanijama i oni vode brigu o njima.

“Studenti imaju redovnu nastavu a u kompanijama, dva ili tri dana, provode od sedam do osam sati. Njihov rad se prati. Mentori kod poslodavca prate njihov rad i u okviru tog dualnog obrazovanja postoji određena dokumentacija koja mora da se ispuni. To znači da se njihov rad prati svaki dan, da se pišu dnevnici rada, izrađuju praktični radovi…”, objašnjava dr Majstorović.

Ovaj način obrazovanja omogućava studentima da po okončanju školovanja odmah dobiju zaposlenje, što ga čini znatno raličitim u odnosu na ostale studijske programe.

“Student prođe sve poslove koje može obavljati u kompaniji i mentor može da vidi kakav je student, da li je dobar, da li je savladao svoje obaveze i onda dolazimo do toga da vi faktički ne dobijete samo studenta već dobijete budućeg inženjera koji ima već staž…”, dodaje profesor Majstorović.

Prema rečima profesor Majstorovića, na osnovu razgovora sa predstavnicima kompanija gde studenti prve generacije obavljaju praksu, postoji velika verovatnoća da se oni i zaposle u tim firmama.

Dr Majstorović podseća da su FTN odobrena  dva velika međunarodna projekta iz oblasti tekstilnog inženjerstva iz regionalnog čelendž fonda koji će smeru odevno inženjerstvo i dizajn obezbediti tri nova kabineta pomoću kojih će nastava biti podignuta na još veći nivo.

Upisna kvota prve generacije studenata bila je 30 budžetskih i 10 samofinansirajućih od kojih je do treće godine stiglo 17, a od njih 15 na dualnom modelu. Druga generacija borjala je 42 studenta od kojih trenutno studira 22 od čega 18 na dualnom modelu. Ove godine, na prvoj godini ima 23 studenta.

Fakultet tehničkihnauka u Čačku prvi je u Srbiji gde je uveden dualni sistem obrazovanja.