Koliko je u Srbiji zavisnika od igara na sreću? Tačna cifra daleko manja od populističkih „podataka“ koji su preplavili medije

Zahvaljujući dobroj regulativi, Srbija postavila model u borbi protiv patološkog kockanja   U aktuelnoj debati o zavisnosti od

Zahvaljujući dobroj regulativi, Srbija postavila model u borbi protiv patološkog kockanja

 

U aktuelnoj debati o zavisnosti od igara na sreću, svedoci smo da stvarnost često izmiče javnoj percepciji i uvreženim stavovima. Sa ukupno 1.030 registrovanih lica koje učestvuju u medicinskim programima rehabilitacije, Srbija se nalazi daleko ispod evropskog proseka. Ovo nije samo brojka, već rezultat kvalitetne zakonske regulative koja je usmerena na suzbijanje ovog problema – pre svega člana 6. Zakona o igrama na sreću.

Sa jedne strane, brojka od 1.030 lica višestruko je, čak i stotinama puta manja u odnosu na često u javnosti neodgovorno iznošene cifre. Bez obzira na to, svaki pojedinac je važan. Zbog toga industrija igara na sreću kontinuirano radi na smanjenju ovog broja, s ciljem odgovornog upravljanja i sprečavanja negativnog uticaja na društvo i zdravstveni sistem.

 

Brojke umesto populizma – podaci Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti

 

Zvanična evidencija Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj ukazuje na to da se svake godine za pomoć u suzbijanju zavisnošću od igara na sreću obrati između 150 i 200 osoba. Ukupan broj lečenih i trenutno na lečenju iznosi 1.030, što je značajno manje od proseka u Evropi. Ovo ukazuje na efikasnost mera i predanost borbi protiv zavisnosti.

 

Uvidom u ovu evidenciju, udeo stanovništva koji je zahvaćen ovom bolesti zavisnosti je tek oko 0.02%, što je znatno manje od evropskog i EU proseka, koji se kreće oko 1.5% stanovništva.

Ipak, uprkos jasnim i egzaktnim podacima, domaća javnost se mesecima izlaže dezinformacijama koje proističu iz nekritičkog preuzimanja informacija od nekvalifikovanih kvazistručnjaka.

 

Istraživanje o maloletnicima i igrama na sreću

 

Nedavna, posebno prilagođena problematici maloletnih lica i igrama na sreću, istraživanja takođe demantuju široko rasprostranjene mitove o epidemiji maloletničkog kockanja. Studija Udruženja „Solidarnost za decu“ pokazala je da je 0.6% maloletnika našlo način da učestvuje u igrama na sreću. Pored toga, istraživanje je utvrdilo da nijedan maloletnik nije bio u mogućnosti da se kladi u licenciranim objektima, što potvrđuje uspešnost postojećih zakonskih regulativa i korporativnu praksu nulte tolerancije kompanija članica Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) na bilo kakav pristup maloletnika igrama na sreću.

 

Time se još jednom pokazalo da su pitanja maloletničkog kockanja i crno tržište igara na sreću u direktnoj korelaciji.

 

UPIS – Decenija i po prevencije zavisnosti i zaštite maloletnika

 

Već 15 godina, Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) zajedno sa svojim članicama predano radi na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. Od svog nastanka 2009. pa do danas, projekat „Moguće je prekinuti“ podrazumeva serije edukacija zaposlenih o metodama ranog prepoznavanja i prevencije pojave bolesti zavisnosti i postavlja najviše, evropski priznate standarde u ovoj oblasti.

 

Projekat je, u međuvremenu, iz inicijative vodećih kompanija članica, prerastao u zakonsku obavezu za sve priređivače u Srbiji, postavši tako član 6. Zakona o igrama na sreću. Pored toga, kompanije članice UPIS-a strogo primenjuju politiku nulte tolerancije prema učešću maloletnih lica u igrama na sreću, podržanu informativnim i edukativnim materijalima dostupnim u njihovim objektima.

Počinje projekat „I jedan je mnogo“

 

UPIS, u saradnji sa Specijalnom bolnicom za bolesti zavisnosti, uskoro lansira prošireni projekat prevencije pod imenom „I jedan je mnogo“. Kroz seriju edukativnih predavanja u školama i emitovanje motivacionih spotova, kompanije članice medicinski stručnjaci će aktivno raditi na podizanju opšteg nivoa prevencije zavisnosti među mladima, usmeravajući ih ka sportskim i drugim kreativnim aktivnostima, prilagođenih njihovom uzrastu.

 

Projekat uključuje i seriju informativnih video spotova prilagođenih deci i adolescentima, zasniva se na dugogodišnjoj uspešnoj saradnji sa Specijalnom bolnicom i očekuje se da će imati značajan uticaj na prevenciju zavisnosti od samog njenog početka.