Čačanska biblioteka dobija novu zgradu

Posle četrdeset godina podstanarskog života u Domu kulture Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ prema najavama gradskog rukovodstva u

Posle četrdeset godina podstanarskog života u Domu kulture Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ prema najavama gradskog rukovodstva u Čačku, trebalo bi konačno da dobije svoju zgradu. 

Kao trajno rešenje za smeštaj Biblioteke pre pet godina je odabran i kupljen prostor nekadašnjeg Doma vojske, a sada su se stekli uslovi da grad pristupi rekonstrukciji i adaptaciji zgrade u Sinđelićevoj 24. Nova lokacija za Biblioteku bila je jedan od povoda za sastanak 18. januara 2016. godine novoimenovanog direktora Biblioteke dr Bogdan Trifunović i dosadašnje direktorke Danice Otašević sa gradonačelnikom Čačka mr Vojislavom Ilićem i njegovim najbližim saradnicima.

Tom prilikom predstavnici Biblioteke prvi put su imali kompletan uvid u projektnu dokumentaciju buduće zgrade i predračunsku vrednost radova kao i pozitivne namere lokalne zajednice da razreše prostorni problem ove kulturne ustanove. O kući za knjigu bilo je reči i na 51. sednici Skupštine grada Čačka koja je počela 25. januara 2016. godine: gradonačelnik Ilić i odbornici potvrdili su važnost projekta nove zgrade Biblioteke i hitnost rekonstrukcije objekta Doma vojske za šta je u budžetu Grada Čačka u 2016. godini opredeljeno 52 miliona dinara.

Glavni projekat, koji je uradio arhitekta Dušan Vulović prema idejnom rešenju arhitekte Momira Radišića, predviđa da deo postojeće zgrade bude srušen, a potom nadograđen jedan sprat na ceo objekat. Ukupna korisna površina zgrade bila bi oko 3.200 metara kvadratnih, od čega je 2.228 predviđeno za Gradsku biblioteku. Ostalih 1.000 kvadrata činiće prostorije uprava Grada Čačka, omladinskih organizacija i multifunkcionalne sale za 150 osoba. Vrednost radova je procenjen na oko milion evra.

Nova zgrada Biblioteke ispunjavala bi sve nacionalne standarde za javne biblioteke: imala bi odeljenje za decu, pozajmno odeljenja za odrasle, naučno odeljenje, zavičajno, stručno, odeljenje periodike, centar za digitalizaciju, prostor za legate i izložbe, kancelarije, konferencijsku salu, savremene čitaonice za stručnu literaturu, čitaonicu dnevne štampe i periodike, elektronsku čitaonicu kao i svečanu salu sa preko 150 mesta gde bi se održavali književni programi uz unutrašnje dvorište (pacio) za letnje programe. To bi bila jedna od najsavremenijih i najeminentnijih ustanova kulture u Zapadnoj Srbiji i ostvarenje sna brojnih generacija ove ustanove sa zavidnom tradicijom od 170 godina postojanja.

Zaposleni u Gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis“ se nadaju da će Čačak konačno dobiti novi i prepoznatljivi hram kulture koji će Čačani prosto zvati „naša biblioteka“. Ovu nadu podstiče i pozitivno mišljenje Ministarstva kulture i informisanja koje je podržalo ideju pretvaranja prostora nekadašnjeg Doma vojske u biblioteku, kao i

Zajednica matičnih biblioteka Srbije koja je na sastanku u novembru 2015. godine naglasila da je projekat Biblioteke u Čačku jedan od najvažnijih u Srbiji kada su u pitanju prostorni kapaciteti biblioteka u našoj zemlji.

Ostaje nada da će ova velika očekivanja biti i realizovana u bliskoj budućnosti i da će zaposleni u Biblioteci biti informisani i uključeni u neophodne aktivnosti koje prethode građevinskim radovima za koje bi, prema rečima gradonačelnika Ilića, već u februaru trebalo da bude raspisan tender. Preseljenjem Gradske biblioteke na lokaciju u Sinđelićevoj ulici oslobodiće se oko 600 kvadrata korisnog prostora u strogom gradskom centru – u Domu kulture, kao i zgrada u Gospodar Jovanovoj br. 6.