DSS: Gradski odbor u većini za samostalan nastup na izborima

Saopštenjem za javnost oglasio se i Gradski odbor DSS-a u Čačku. Saopštenje prenosimo u celosti.

Pozicija DSS u ovom trenutku nije, kako pojedini mediji u gradu kažu „smešna“, već teška, pre svega zbog odgovornosti koju imamo prema građanima Čačka, ali istovremeno i prema svojim koalicionim partnerima sa kojima imamo potpisan važeći koalicioni sporazum i odličnu saradnju uz međusobno uvažavanje.

Pored toga, pozivi Pokreta Dveri, u medijima predstavljeni kao „poslednja šansa za čačanski DSS“, jesu legitimni u smislu započinjanja razgovora o predstojećim izborima, ali i neargumentovani u smislu zahteva za podršku opoziciji za rušenje aktuelne vlasti u kojoj DSS učestvuje, a naročito ne u društvu stranaka sa kojima DSS nema ništa zajedničko i to na samo tri meseca pred izbore. Apsolutno se ne slažemo sa tvrdnjama opozicije da je Čačak „mrtav grad“, već verujemo u to da samo zajedničkim snagama i širim konsenzusom možemo ubrzati razvoj našeg grada.

Prilikom pregovora o formiranju aktuelne vlasti u našem gradu, Pokret Dveri je punih mesec dana učestvovao u pregovorima, a svi njihovi zahtevi su tada uvaženi i prihvaćeni, osim zahteva da pobednička lista NS-DSS ne može dobiti mesto gradonačelnika. Tada nije bilo reči o „petnaestogodišnjoj vladavini braće Ilić“ niti o tome kako je „grad Čačak uništen“. Nama u DSS je ostalo da žalimo što nismo uspeli da budemo karika koja spaja Novu Srbiju i Dveri, i dalje verujući da je takva koalicija moguća, iako opterećena ličnim odnosima i izgovorenim teškim rečima.

Naime, dugi niz godina, DSS u Čačku na izborima učestvuje u predizbornoj koaliciji sa Novom Srbijom, sa kojom imamo izuzetno dobru saradnju, pa je red i da preuzmemo odgovornost za ono što je u tom periodu urađeno ili nije. Pored toga, nas u DSS i dalje vode reči osnivača DSS Dr Vojislava Koštunice „Reč je reč“, tako da očekujemo da predstavnici Pokreta Dveri mogu razumeti ono po čemu su predstavnici DSS uvek bili prepoznatljivi, a to je doslednost u poštovanju ranije postignutog i potpisanog sporazuma.

DSS je za 30. januar zakazala sednicu Glavnog odbora u Beogradu, na kojoj će biti razmotren potpisani Sporazum između DSS i Pokreta Dveri, nakon čega će biti raspisani i izbori i to je pravi trenutak za razgovore o formiranju predizbornih koalicija na svim nivoima, baziranih pre svega na programskim načelima i argumentovanim činjenicama i planovima, a ne na ličnom animozitetu prema bilo kome.

U ovom trenutku, najveći broj članova Gradskog odbora DSS u Čačku, raspoložen je za samostalan nastup na lokalnim izborima, željni da čujemo šta građani Čačka misle o našem dosadašnjem radu i učešću u vršenju vlasti.