„Orvel, Srbija“ – naša stvarnost viđena okom i perom Rade Karanac

U Čačku je proteklog vikenda predstavljena knjiga naziva „Orvel, Srbija“ koja sadrži sabrane kolumne Rade Karanac. U knjizi

U Čačku je proteklog vikenda predstavljena knjiga naziva „Orvel, Srbija“ koja sadrži sabrane kolumne Rade Karanac. U knjizi je objedinjeno 60 kolumni, koje prate društveno – političke prilike u Srbiji od 2012. godine. Knjigu kao recenzent potpisuje Aleksandar Bećić, vlasnik i urednik portala “Kolumnista”.

„Rada ne kalkuliše. I kada se igra humorom kao što se kompozitori igraju notama, i kada piše ozbiljno – Rada je iskrena. I to je svakome jasno. Rada se ljuti i tuguje u svojim tekstovima, provocira i podbada, na pametan način. Valjda jedino tako i može: Zato što je Rada Karanac – pametna žena sa Zapadne Morave.“, napisao je o prvoj nestručnoj knjizi Rade Karanac recenzent, Aleksandar Bećić.

„Kroz kolumne, na jedan satiričan način, koristila sam se ironijom i alegorijom da bih negde na možda i duhovit način predstavila neke situacije, koje su me u nekom trenutku možda iznervirale, nad kojima sam se zamislila… Jednostavno, taj neki bunt sam pokušala da pretočim u tekst i podelim sa ostalima“, kaže autorka.

Karanac navodi da su njene kolumne reagovanje na aktuelne događaje koji možda nisu zapaženi, a prema oceni autroke ne bi smeli da budu zaboravljeni i o kojima ne bi trebalo da se ćuti.

„Ono što mislimo, a što možemo i smemo da uradimo, treba na neki način da iskažemo. To nije kritika vlasti, ni kritika političara, to je jednostavno, na jedan satiričan i komičan način, ukazivanje na neke probleme koji nas prate u Srbiji. Da li su to problemi obrazovanja, ili u kulturi, da li je to nešto što se tiče mene i mojih doživljaja, nebitno…to je nešto što, na kraju, kad ljudi pročitaju kažu: Smejem se, a plakao bih“, ističe najpoznatija čačanska kolumnistikinja.

Kolumne Rade Karanac objavljuju se na beogradskom portalu Kolumnista, gde ima svoju rubriku Preslišavanje, kao i na i loklanim portalima. Prvu kolumnu koju je napisala, naziva “Marfi živi u mom podrumu”, ticala se njenog probelma u dvorištu koji nikako nije mogla da reši i kada nije znala više šta će počela je da piše o tome. Na naše pitanje da li možemo očekivati i drugu knjigu, Karanac je odgovorila: „Ako se ne promeni mnogo toga u ovoj državi, verujem da se vidimo za godinu dana!“

Rada Karanac je do sada objavila tri stručne knjige. Priručnik za obrazovno vaspitne ustanove, “Mladi i tradicionalna kulktura” i “Bezbednost maldih u gradu Čačku”. Štampanje prve nestručne knjige „Orvel, Srbija“ osim pojedinaca pomogle su i firme Auto Čačak, IK Pčelica, Elestra i Adam Subotica.

Više o tome u prilogu Mirjane Aleksić:

  

 

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=F3gq1VIcXl4[/embedyt]