Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost organizovali stupili su danas u jednočasovni štrajk upozorenja, nezadovoljni predloženim tekstom Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru. Štrajku upozorenja pridružio se i Sindikat kulture Srbije, tj. Gradski odbor sindikata radnika u kulturi grada Čačka i opštine Lučani.  Zaposleni su tokom štrajka upozorenja prekinuli rad u periodu od 11 do 12 časova.

Štrajk upozorenja je održan  u sindikatima javnog sektora, koji su nezadovoljni načinom na koji se donosi zakon o platama. Sindikatima je dostavljen novi Nacrt zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru koji, kako kažu u Sindikatu, znači  umanjivanje plata zaposlenih. Predloženim zakonom osporava se pravo zaposlenih na minuli rad, naknadu zarade u skladu sa Zakonom o radu, naknada troškova ishrane, pravo na regres u vreme korišćenje godišnjeg odmora.

“Oni ljudi koji vode brigu o kulturnoj baštini Srbije se dovode u nenormalan položaj, jer naši zaposleni sa fakultetskom diplomom imaju platu nižu od republičkog proseka”, kaže Zoran Marinković, predsednik Gradskog odbora sindikata radnika u kulturi grada Čačka. 

Ukoliko bi predloženi tekst Zakona bio usvojen , zaposleni u javnom sektoru bibi bi diskriminisani  i dodatno bi im se pogoršao radno- pravni i materijalni položaj, smatraju zaposleni u ustanovama  kulture. U usanovama kulture u Čačku radi oko 120 ljudi, a na području  Srbije oko 3 800.

Sve o ovoj temi u prilogu Olivere Sečivanović Milinković