Razvoj preduzetništva i rast izvoza osnov za pokretanje privrede, poručio iz Čačka Marko Čadež

Predsednik PKS posetio studio "Maruška", radionicu za izradu torti i kolača "Dessert" i sastao se sa gradskim rukovodstvom.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež poručio je danas u Čačku da je razvoj preduzetništva, zajedno sa rastom izvoza i velikim investicijama, pokretač srpske privrede. Prilikom posete Studija „Maruška“ i radionice za izradu torti i kolača „Desert“  istakao da su reduzetnici ranije neopravdano bili u drugom planu, a  zapravo su snaga koja pokreće ekonomiju. Nakon posete preduzetničkim firmama i razgovora sa predstavnicima Poslovnog udruženja „Nadežda Petrović“, Čadez je o privrednom razvoju i podsticajima privrede razgovarao i sa gradonačelnikom Čačka, Vojislavom Ilićem.

Razvoj preduzetništva prioritet je za Vladu Srbije i  2016. proglašena Godinom preduzetništva u našoj zemlji, podsetio je predsednik PK Srbije Marko Čadrž prilikom posete firmi Maruška, koje se godinama bavi izradom unikatnih marama, ešarpi I kravata. Mara Topalović je rekla novinarima da je njenom preduzeću najpotrebniji izlazak na nova tržišta, iako već godinama izvoze svoje proizvode u Rusiju, SAD, Finsku I druge zemlje.

„Potrebna nam je pomoć naših ambasada u inostranstvu da se više prezentujemo, jer nije jednostavno otići na sajam. Otići na sajam je samo pojavljivanje, a treba  nači klijenta i treba naći agenta koji može raditi za vas. To je najvažnije. Vrlo je teško malim firmama, jer imaju dobar proizvod, ali ne mogu da se lepo plasiraju na domaće i strano tržište“, objašnjava vlasnica studija „Maruška“.

Prema rečima predsednika privredne komore Marka Čadeža  PKS će pomoći malim I srednjim preduzećima da se povežu sa velikim kompanijama I izađu na strana tržišta, ali i da nabave novu opremu i dobiju finansijska sredstva. On je pozvao vlasnicu firme da učestvuje 23. marta na srpsko-nemačkom forumu  u Frankfurtu, koji organizuju PKS I Privredna komora Frankfurta.

„Ovo je iz nekoliko razloga jedan dobar primer, ali i primer koji nam pokazuje koliko još možemo da uradimo svi zajedno: i državne institucije i komora, da se ovakvi ljudi, kreativni čuju vide, povežu, osvoje nova tržišta, izvoze, ali i povezuju sa našim velikim kompanijama,  i budu na neki način njihovi dobavljači. To je ono što je zadatak Privredne komore Srbije“, istakao je Čadež.

On je posetio i  radionicu za izradu torti I kolača Desert i kazao da je to preduzeće dobar primer kako u uvođenju dualnog obrazovanja u Srbiji mogu da učestvuju I preduzetnici.  On je kazao da će PKS posredovati u rešavanju problema oko autorskih prava za izradu torti na kojima su likovi diznijevih junaka I da će biti pronađen odgovarajući model saradnje.

„Ova firma se 25 godina bavi proizvodnjom torti i kolača veoma uspešno. Prošli smo kroz  sva iskušenja poslovanja u Srbiji, kao i svi ostali. trenutno je najveći problem je što se pominju ove Diznijeve figure, da li će nam to dozvoliti da radimo ili zabraniti. Nadam se da će nam PKS pomoći i reagovati na vreme, jer u Srbiji ima, sigurna sam, jedno 5-6000 proizvođača torti i kolača i njihovih radnika“, objašnjava vlasnica čačanskog preduzeća „Dessert“, Zorica Selaković.

„Velika je čast je biti u preduzeću koje uspešno posluje i traje od 1990 godine imajući u vidu sve ono što se dešavalo na ovim prostorima. I ne samo da su preživeli, nego su uvodili standarde, bili su prvi koji su sertifikovali svoje proizvode, kada je to bilo skuplje nego sad, prvi uvodili nove načine proizvodnje i prvi su praktično primer dualnog obrazovanja, jer su samoinicijativno sklopili ugovor sa Prehrambenom školom u Čačku“, kaže direktor PKS.

Nakon posete preduzetničkim firmama i razgovora sa predstavnicima Poslovnog udruženja „Nadežda Petrović“, Čadez je o privrednom razvoju i podsticajima privrede razgovarao i sa gradonačelnikom Čačka, Vojislavom Ilićem.

„Mi želimo da podržimo privrednike u njihovim nastojanjima da što bolje plasiraju proizvode i stovrimo uslove i preduslove za dovođenje investitora. Grad Čačak čini sve u skladu sa svojim mogućnostima na tom polju. Nastavićemo to da činimo i u budućnosti i očekujemo podršku, kao i do sada, podršku Vlade Srbije, resornog ministarstva privrede i finansije, a naravno i saradnju sa PKS. Zamolio sam gospodina Čadeža, ukoliko se bude desilo, da bude interesovanja da ukaže na grad Čačak, koji ima dosta potencijala i u pogledu halskog prostora i industrijske zone, kojima sada raspolažemo i u toku je priprema za izradu prostornog plana da se definišu industrijske zone pored autoputa“, najavio je gradonačelnik Čačka.

Preduzetnici su ranije neopravdano bili u drugom planu, a oni su zapravo pokretači privrede I snaga koja pokreće ekonomiju , dodao je predsednik PK SRbije Marko Čadez, zaključivši da se u tom smeru vrši i reforma komosrkog sistema Srbije.

Pogledajte prilog Olivere Sečivanović Milinković: