Pokret Dosta je bilo: Direktor EMS-a da objavi biografiju

Sud odlučio - Nikola Petrović, direktor EMS, da objavi biografiju.

Saopštenje pokreta „Dosta je bilo“:

Sud odlučio – Nikola Petrović, direktor EMS, da objavi biografiju

Upravni sud u Beogradu doneo je još jednu presudu po tužbi pokreta “Dosta je bilo – Saša Radulović” i naložio da se objavi poslovna biografija direktora Elektromreža Srbije, Vučićevog kuma, Nikole Petrovića.

Sud je poništio i rešenje Vlade RS kojim su biografije članova Nazdornog odbora JP Elektromreže Srbije proglašene tajnom.
Direktor JP EMS, za koga ne postoji dokaz da je završio neke ozbiljnije studije osim dvogodišnje više škole, postavljen je na ovo mesto bez konkursa, suprotno važećem Zakonu o javnim preduzećima i Statutu JP EMS. Po Statutu JP EMS generalni direktor mora imati diplomu fakulteta.

Upravni sud je naložio Vladi da postupi po zahtevu pokreta i dostavi tražene biografije jer Generalni sekretarijat nije imao osnova da se pozove za Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, a mora da postupi u skladu sa Zakonom o dostupnosti podataka od javnog značaja. Poslovne biografije, potvrdio je Upravni sud, ne mogu biti tajne.

Sastav Nadzornog odbora JP EMS je politički, po meri SNS, Vučića i njegovog kuma, a na sajtu EMS-a nema biografija članova NO. Pravo je javnosti da zna ko i sa kakvim kvalifikacijama nadzire i kontroliše rad Vučićevog kuma. Kolika je bahatost Vučićevog kuma i direktora EMS svedoči i podatak da je svoju zamenicu Aleksandru Nauparac postavio u Nadzorni odbor preduzeća i to, da ironija bude veća, kao predstavnika zaposlenih.

Ovo je sedma presuda Upravnog suda u korist pokreta Dosta je bilo koji je prošlog leta pokrenuo akciju “Biografije na sunce”. Podneli smo ukupno 33 tužbe, jer je 160 biografija najviših državnih funkcionera proglašeno tajnom, uz izgovor zaštite privatnosti.
Vlada do sada nije postupila ni po jednoj, od sedam presudu Upravnog suda.

Pokret Dosta je bilo zalaže se za POTPUNU transparentnost rada javne vlasti i njenu profesionalizaciju. To je jedini siguran način da se zaustavi korupcija koja je najveća u vrhu vlasti.